Scaderea dolarului din ultimele zile aduce pe buzele tuturor intrebarea de mai sus. Desi, fie ca judecam in pips sau procentual, nu mai e mult pana la record, totusi distanta poate fi mai mare decat estimam acum. Sa vedem de ce...

In fond, de ce a scazut dolarul? Acum aproape o luna cotatia euro fata de dolar se tranzactiona sub 1,3300, saptamana trecuta la 1,3440, in timp ce maximul intra-day de marti a fost la 1,3638, cu doar 50 de pips mai putin decat recordul istoric. In plus, evolutia lirei sterline fata de dolar s-a inscris pe aceeasi traiectorie.

In mare, totul pleaca de la sedinta Fed de saptamana trecuta. Cu acea ocazie, oficialii au facut cateva modificari in declaratia oficiala: inflatia “core” (din care s-au redus alimentele si energia) nu mai este la un nivel ridicat, potrivit noului text. Aceasta schimbare, aparent minora, face ca tonul declaratiei oficiale sa nu mai sune la fel de hawkish ca pana acum.

Cu toate ca, judecand in ansamblu, Fed nu a devenit dovish, pentru ca vede in continuare inflatia ca fiind cel mai important risc al economiei americane, dobanda bond-urilor americane si-a accelerat scaderea, ajungand sub 5% in sesiunea de luni. Motiv pentru care si dolarul a scazut, nemaifiind ajutat de dobanda mare a acestor titluri.

Ca o consecinta directa, pietele de capital au raspuns pozitiv, indicii bursieri inregistrand cresteri importante in sesiunile ce au urmat sedintei Fed. De exemplu, luand ca referinte inchiderile de miercuri 27 iunie (preziua sedintei Fed), constatam ca pana in prezent indicele Dow Jones crescut 1,11%, S&P500 1,23% iar Nasdaq100 1,66%.

Dar dolarul nu a scazut numai din aceasta cauza, a unui Fed ceva mai putin ingrijorat de inflatie. A contat si faptul ca joi, 5 iulie vor avea loc sedintele Bancii Angliei si a Bancii Centrale Europene.

In ceea ce priveste Banca Angliei, lucrurile par lamurite: piata, in majoritatea ei, se asteapta ca dobanda de referinta la lira sterlina sa fie ridicata cu 0,25% la 5,75%.

Cresterea din zilele recente a cotatiei lirei sterline la peste 2,02 in raport cu dolarul, un maxim al ultimilor 26 de ani, arata limpede ca piata a pus in pret atat o ridicare a dobanzii, cat si un comentariu hawkish al oficialilor Bancii Angliei.

Tot joi, la mai putin de doua ore distanta de anuntarea deciziei Bancii Angliei, va incepe conferinta de presa a lui Jean-Claude Trichet, in urma sedintei Bancii Centrale Europene. Ca si in cazul lirei sterline, piata a pus in pret un comentariu hawkish din partea lui Trichet.

Apar aici doua diferente: lira sterlina a crescut si ca urmare a faptului ca de joi va beneficia de o dobanda cu 0,25% mai mare, in timp ce pentru euro nu se pune problema unei ridicari a dobanzii la sedinta de joi. Cu alte cuvinte, euro a crescut doar pe baza estimarii unui comentariu hawkish din partea ECB.

Este insa posibil ca Jean-Claude Trichet, observand trend-ul de crestere a cotatiei euro, sa nu doreasca sa puna si mai multe “paie pe foc”. Adica sunt sanse ca mesajul trimis sa fie cumva mai neutru decat estimeaza piata in prezent.

Nu ar fi de mirare: domnia sa a anuntat de mai multe ori in acest an ca inflatia in zona euro va scadea la jumatatea anului, dar ca va creste apoi pe final de an.

La prima vedere, acestei idei, a unei ECB mai putin hawkish, i se poate aduce un contraargument: cresterea pretului petrolului din perioada recenta, cu consecinte directe asupra inflatiei. Insa, odata ce si euro a crescut in raport cu dolarul, si cum petrolul este cotat in dolari, cresterea costului cu energia in zona euro se diminueaza.

Mai mult, produsul intern brut al Statelor Unite aferent celui de-al doilea trimestru va creste cu 2,5% (estimarile pesimistilor) si cu 3,4%-3,5% (estimarile optimistilor). Sa presupunem ca valoarea publicata va fi de 3%. Asta inseamna ca economia americana a inregistrat un rebound destul de important, prin comparatie cu primul trimestru, cand a crescut cu doar 0,7%.

Ceea ce inseamna ca Fed-ul va avea suficiente motive sa pastreze nivelul de 5,25% al dobanzii pentru mult timp de acum incolo.

Dar pana la publicarea acestor date despre produsul intern brut, vineri vom vedea situatia somajului din Statele Unite. Estimarile indica o rata a somajului neschimbata, la 4,5% si o cifra a noilor locuri de munca ce s-au creat in luna iunie de 120.000.

Intreg setul de date de joi si vineri va trebui judecat in ansamblu. Cu toate ca dolarul a scazut in ultimele zile, inca nu putem spune ca mini-trendul format va duce cu siguranta la spargerea recordului istoric al cotatiei EURUSD.

Desi cartile par “facute” pentru continuarea scaderii dolarului, imi rezum dreptul unui usor scepticism in aceasta privinta, cel putin pentru moment.

De aceea spun ca distanta pana la un nou record poate este mai mare decat pare la prima vedere...

Nota: hawkish inseamna o orientare a unei banci centrale catre ridicarea dobanzii. Dovish inseamna opusul.

dezbate pe Mersul Trendurilor, blogul lui Liviu Moldovan