Desi au recunoscut ca autoritatile romane, in colaborare cu cele straine, au inregistrat progrese in ceea ce priveste combaterea fraudelor online, reprezentantii companiei eBay nu s-au sfiit sa critice anchetatorii de la Bucuresti. Multi politisti romani si oameni din justitia din Romania nu se pricep la calculatoare, mai scrie The Sidney Morning Herald.

"A fost un mediu deschis in care infractorii puteau intra si comite aceste infractiuni fara nicio consecinta deoarece oamenii care sunt responsabili sa ii gaseasca nu aveau posibilitatea de a intelege aceste infractiuni", a adaugat Matt Henley, manager senior al Investigatiilor Tehnice si Grupului de Analiza al eBay din SUA.

Pentru a reusi sa tina sub control infractiunile care sunt indreptate impotriva celui mai mare site de licitatii online din lume, eBay a trimis investigatori in Romania pentru a stopa aceste amenintari.

Mai mult decat atat, gigantul comertului electronic a asigurat si echipamenul necesar agentiilor din tara noastra pentru a limita rata mare a fraudei care se inregistreaza aici, a anuntat in urma cu 2 zile The Sidney Morning Herald.

Pentru a continua in acelasi stil "acid", se mentioneaza faptul ca politistii care se pricepeau la computere erau adesea nevoiti sa realizeze investigatiile din aceleasi internet cafe-uri folosite de infractori pentru a comite fraudele online. De-a lungul a trei ani, compania a antrenat politistii si a donat computere si conexiuni la internet sectiilor de politie. eBay sustine ca initiativa din Romania a avut drept rezultat sute de arestari.

Bancile iau masuri

In acelasi articol se face referire si la bancile din Noua Zeelanda, care spun ca nu vor mai despagubi victimele fraudei bancare de pe internet daca se descopera calculatoare neprotejate.

Pana in prezent, bancile au despagubit toate victimele acestui tip de frauda, insa, potrivit noului cod bancar de practica din Noua Zeelanda, care a intrat in vigoare duminica, institutiile financiare isi vor rezerva dreptul de a efectua o analiza a computerelor victimelor.

Daca sistemului ii lipsesc update-urile sistemului de operare si software-ul de siguranta, institutiile pot refuza cererile de despagubire. "Codul clarifica responsabilitatile. Clientul are responsabilitatea de a-si pastra identitatea si informatiile in siguranta. El poate fi raspunzator daca incalca termenii si conditiile bancii", a declarat seful executiv al Asociatiei Bancare, Alan Yates.

De asemenea, clientii vor pierde si compensatia daca isi divulga codul PIN sau detaliile bancare de pe internet. Yates a afirmat insa ca noul cod nu reprezinta o indepartare radicala de la politica existenta. "Bancile au despagubit de bunavoie in trecut victimele fraudei. Nu avem intentia de a schimba acest obicei", a adaugat acesta.

Integral in Curierul National