Clujul va avea un nou cartier cu aproximativ 6000 de locuinte individuale si colective. Proiectul va fi finalizat in aproximativ 5 ani. Cartierul se va intinde pe o suprafata de peste 200 de hectare, iar investitia se va cifra la peste 300 de milioane de euro.

Din estimarile realizate de catre firma S.C. Impact Developer & Constructor S.A. care va realiza cartierul, pretul apartamentelor va oscila intre 800 si 1400 de euro pe metru patrat, la care se va calcula - eventual - si o "crestere minima anuala de 10-15 la suta”.

Cartierul Lomb va fi construit de catre o societate comerciala rezultata prin asocierea primariei Cluj cu firma Impact S.A. In cadrul asocierii, municipalitatea a contribuit cu terenul de 203 hectare situat pe dealul Lomb si care in clipa de fata este neviabilizat.

Primaria detine 51% din societate, iar investitorul se obliga sa predea cu titlu gratuit aproximativ 50 de hectare de teren viabilizat, precum si 75 de locuinte.

Pentru a se evita intarzierile de executie, contractul stabileste termene precise. Astfel, investitorul trebuie sa construiasca din fonduri proprii, in termen de 24 de luni de la data obtinerii autorizatiei de construire, 75 de locuinte pe care sa le predea municipalitatii.

Pentru acelerarea lucrarilor, Primaria Cluj va oferi consultanta gratuita firmei Impact pentru obtinerea planului urbanistic zonal. De asemenea, in termen de 3 ani de la data obtinerii autorizatiei de construire, S.C. Impact S.A. va trebui sa realizeze cel putin jumatate din lucrare, acesta trebuind sa fie definitiv incheiata in maxim 5 ani.

“In cazul in care aceste termene nu vor fi respectate, iar intarzierea in derularea oricarei etape va depasi mai mult de un an, contractul va fi automat reziliat fara recurs la instanta. Intr-o asemnea eventualitate, suprafetele deja viabilizate sau construite vor intra in posesia Consiliului local” a declarat Sorin Apostu, director tehnic in Primaria Cluj.

Primarul Emil Boc afirma ca noul cartier va rezolva o parte din criza de locuinte cu care se confrunta Clujul. “Vom putea onora astfel obligatiile scadente ale administratiei clujene cu privire la tineri, revolutionari, veterani de razboi, categorii sociale care pana acum au fost amagite cu simple bucati de hartie pentru terenuri unde nu se puteau construi locuinte.

Dupa intrarea in vigoare a acestui contract, vom putea oferi oamenilor dreptul si posibilitatea de a putea construi potrivit prevederilor legale.

Al doilea lucru important este construirea celor 75 de locuinte sociale care vor intra in averea primariei si vor putea fi distribuite in concordanta cu criteriile stabilite de Consiliul local in vederea atribuirii de locuintelor sociale”, a afirmat primarul Emil Boc.

Impact S.A. are in vedere construirea a 2.500 de apartamente la bloc si 3.200 de case de tip single, duplex si insiruite. Deocamdata insa, realizarea constructiilor depinde de elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

Ceea ce s-a putut afla este ca firma doreste sa construiasca si un grup de cladiri tip zgarie-nori, presedintele Impact, Ioan Popp, sperand sa poata realiza in acest cartier "cea mai inalta cladire din regiune”.

Cartierul va fi diferit de ceea ce exista in prezent la Cluj datorita celor 200.000 de metri patrati de spatii verzi. In plus, intentia constructorului este de a realiza - afara de locuinte -, si spitale, spatii comerciale, chiar si o sectie de politie.

Dupa cartierele Tineretului, Oser si Borhanci, cartierul Lomb este este cel de-al patrulea proiect imobiliar important demarat de municipalitatea clujeana.

Primii pasi pentru asocierea Primariei cu SC Impact au fost facuti in iulie 2006. Licitatia a fost a fost adjudecata in luna octombrie a aceluiasi an, castigatoare fiind declarata SC Impact. Procedura de licitatie a fost insa contestata de celalalt ofertant, societatea cu capital spaniol Iberest. Cerearea de anulare a licitatiei a fost respinsa.