Sa stiti ca n-am intrat in criza de idei in ce priveste titlurile. Motivul pentru care il repet pe cel de mai sus, este ca recurenta asta aiuritoare descrie tocmai ce se intampla in esenta cu reforma sistemului de vot, un curat exercitiu de tampire; la fel cum descrie la modul general multe din “evolutiile” de pe scena politica.

Dar mai intai sa incep cu statistica, si cu pasul inainte - cum il numeste in mod inspirat articolul din Cotidianul ca sa-l deosebeasca de cei doi facuti inapoi.

Ei bine, minune mare!, ieri s-a adoptat de catre Comisia electorala principiul colegiilor uninominale! Nu vreau sa dau faptului mai multa importanta decat are, tinand cont de circumstante, dar merita mentionat ca o comisie a parlamentul adopta in fine un text de lege electorala pentru Parlament care contine cuvantul “uninominal”...

Dupa patru ani de zile!! Acum patru ani (si o saptamana), in 26 iunie 2003, se infiinta “Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale”, condusa de Viorel Hrebenciuc. Unul din motivele declarate ale infiintarii acestei comisii era trecerea la votul uninominal.

Comisia aceea a tras de timp cat a putut, apoi a re-legiferat votul pe liste pentru alegerile 2004. Apoi s-a desfiintat. Apoi a fost reinventata, cu un nume mult mai lung si cu acelasi scop declarativ, probabil cu aceleasi scop real, si cu aceleasi naravuri.

Pe 3 iulie 2007, comisia a reusit sa adopte, cu greu, un articol care pomeneste in mod exceptional si la modul general termenul pe care liderii de partid il mesteca in mod constant prin interviuri si toc-souri si declaratii de presa.

Repet, nu dau faptului o importanta mai mare decat are; la cate am vazut pana acum nu m-as mira sa constat ca parlamentarii interpreteaza expresia “colegiu uninominal” drept circumscriptia unde sunt alesi in sistem proportional un candidat si colegii lui de lista; iar fiecare lista are un nume propriu si unic, “Georgel” “Alinuta” etc.

fiind astfel, evident, uninominala. (Incerc sa fac exemplul cat mai absurd, de teama sa nu se inspire din el.)

Pentru ca, dupa ce au votat principiul membrii comisiei din coalitia tripartita PSD, PNL si PD, ai caror reprezentanti negociasera si acceptasera proiectul APD, au inceput sa nu se mai inteleaga si chiar sa se certe.

Va las sa ghiciti care este motivul disputei, detaliile ei si ce partid a declansat-o autorul; aveti ca material de studiu articolele Primii pasi... respectiv Urmatorii pasi pe loc pentru votul uninominal, precum si articolele anterioare referite de ele...

Exact, cat se poate de previzibil, PSD, prin reprezentantii sai in comisie, dl Zgonea si dl Nicolicea, a descoperit ca nu poate renunta la proiectul depus de ei, cel care prevede vot uninominal majoritar cu doua tururi pentru tot parlamentul. Ma grabesc sa spun ca avem aici o cu totul alta discutie decat cele din “Cum trebuie schimbat sistemul de vot”.

Aici nu e vorba daca sistemul PSD e bun sau rau, pentru ca e limpede ca nu asta (si nici adoptarea lui) nu e ceea ce ii intereseaza pe reprezentantii PSD. Dovada?

Pai de fapt cei de la PSD nu au descoperit ca tin la sistemul propus de ei; mai corect ar fi sa spunem ca au redescoperit chestiunea. E a cincea sau a sasea oara pe anul in curs cand fac asta - isi schimba radical parerea despre sistemul de vot potrivit.

Si nu doar antecedentele inlatura iluziile ca reprezentantii PSD ar putea fi de buna credinta in demersul lor de blocare a lucrarilor Comisiei. Acum doua zile, de exemplu, dl Stanciu a facut acelasi lucru, dar nu pe motiv ca dorea un vot uninominal in dauna celui mixt, ci ca nu dorea unul mixt in dauna celui pe liste.

Colegii sai de partid din Comisie, care acum se bat in piept ca nu accepta VU pe jumatate, n-au avut, din cate stiu, nici o reactie.

Asa cum nu au avut nici un fel de reactie la negocierea purtata de reprezentantul lor cu PNL si PD pentru proiectul APD! Acum aflam ca de fapt dl Ponta nu avea mandat de la partid pentru asa ceva. Or, negocierile nu s-au purtat in secret, se stia ca se negociaza, se stia cine si ce negociaza.

Tot timpul acesta dnii Zgonea si Nicolicea n-au spus nici pas, n-au lasat in nici un fel sa se inteleaga ca vor adopta in Comisie o pozitie contrara negocierilor. De ce? Cea mai simpla explicatie este ca atat tacerea de pana acum cat si protestul de ieri servesc aceluiasi scop: blocarea schimbarii sistemului electoral.

Ar fi usor sa ma contrazica, si, sincer, as spera s-o faca: pur si simplu se poate negocia un compromis intre cele doua sisteme, PNL si PD acceptand sa fie mai multe colegii uninominale decat cele ~50% din sistemul APD, iar PSD acceptand o componenta de compensare proportionala pe langa mandatele alese, in majoritatea lor, in mod uninominal.

integral pe blogul lui Doc