Trei dintre cartile ajunse in finala pentru Booker Prize editia 2006, cea mai inalta distinctie literara britanica, vor fi traduse pentru cititorii romani, la Polirom.

Este vorba despre M J Hyland - cu romanul Declinul, aparut saptamina trecuta in colectia „Biblioteca Polirom”, despre Sarah Waters - cu Veghea, roman in curs de aparitie si despre marea cistigatoare din 2006, Kiran Desai - cu Mosternitoarea tarimului pierdut.

Alaturi de Kiran Desai, Sarah Waters si M.J. Hyland, anul trecut au mai fost nominalizate la Booker Prize: Kate Grenville cu romanul The Secret River, Hisham Matar cu In the Country of Men si Edward St Aubyn cu Mother’s Milk. Casele de pariuri engleze o considerau favorita la cistigarea premiului pe Waters; Desai, impreuna cu Matar, fiind favoritii numarul doi, informeaza editura Polirom.

Man Booker Prize, infiintat in 1968, este unul din cele mai prestigioase premii literare din lume. El se acorda in fiecare an pentru un roman scris in limba engleza de un scriitor din Marea Britanie, Irlanda sau Commonwealth. Neoficial, Booker Prize este considerat un premiu mai important si mai liber de criterii extraliterare de selectie decit Nobelul.

Cea mai tinara femeie laureata a acestui premiu este Kiran Desai, de numai 35 de ani, cistigatoarea de anul trecut. Pina la Kiran Desai, cea mai tinara cistigatoare a fost Arundhati Roy, 36 de ani, laureata din 1997. Cel mai tinar cistigator al premiului este laureatul din 1991, Ben Okri, care avea atunci 32 de ani.