Presedintele rus Vladimir Putin a laudat celebra pusca Kalashnikov, unul dintre simbolurile Rusiei. Potrivit liderului de la Kremlin, aceasta arma, de la patentarea careia se implinesc 60 de ani, reprezinta un "simbol al talentului si al geniului rus", relateaza agentia France Presse.

“Kalasnikovul nu reprezinta doar un exemplu de gandire inovatoare, ci si un simbol al talentului, al geniului creativ al poporului nostru”, se precizeaza intr-un comunicat al Kremlinului cu ocazia unei conferinte internationale pe acesta tema, organizate la Moscova.

"Gratie caracteristicilor sale tehnice unice, Ak-47 si multiplele sale modificari servesc de sase decenii Rusia, dar si altor tari din intreaga lume", se subliniaza in document.

Inventatorul renumitei arme, Mihail Kalasnikov, in varsta de 87 de ani, a facut un apel pentru intensificarea luptei impotriva contrabandei cu armament, un trafic care anual costa peste doua miliarde de dolari Rusia, potrivit agentiei publice ruse de exporturi de armament Rosoboronexport.

Potrivit unui responsabil al Rosoboronexport, Valeri Varlamov, citat de AFP, "procentul contrafacerilor la vanzarile mondiale de Kalasnikov este de 90%". Varlamov a mentionat ca 11 tari, inclusiv Statele Unite, sunt implicate in fabricarea ilegala de acest tip de arma.

Pusca de asalt AK-47 Kalasnikov, care costa 30 de dolari in unele tari din Africa, va ramane timp de cel putin inca 20 de ani arma cea mai folosita in zonele de lupta din lume. Acest fapt se datoreaza productiei care nu este aproape deloc reglementata, potrivit unui raport al coalitiei "Control asupra armelor", publicat in iunie 2006.