Banca Centrala Europeana (BCE) a decis joi mentinerea ratei dobanzii de referinta la nivelul de 4%, in concordanta cu estimarile analistilor, transmite Reuters. Dobanda de politica monetara se plaseaza deja la maximul ultimilor sase ani, dupa ce in luna iunie a s-a majorat cu 0,25%.

Inaintea anuntarii deciziei BCE, cei mai multi analisti estimau ca institutia va majora rata dobanzii la 4,25% in luna septembrie.

"Politica monetara a Bancii Centrale Europene continua sa fie confortabila, conditiile generale de finantare sunt favorabile, cresterea monetara si a creditelor este viguroasa, iar lichiditatea este ampla in zona euro", a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele BCE.

Trichet a adaugat ca BCE va actiona ferm si la timp pentru ca "stabilitatea preturilor sa fie garantata pe termen mediu".

"Consiliul Guvernatorilor al BCE va continua sa monitorizeze atent toate evolutiile, astfel incat riscurile la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu sa nu se materializeze, iar presiunile inflationiste pe termen mediu si lung din zona euro sa fie solid ancorate la nivele consistente cu stabilitatea preturilor", a mai spus presedintele BCE.

Inflatia in zona euro s-a mentinut la un nivel stabil din luna septembrie a anului trecut, insa oficialii BCE au declarat in repetate randuri ca se asteapta ca inflatia sa creasca pana la sfarsitul acestui an, in principal datorita pretului ridicat al pretrolului.