Reporter: Cand v-au eliberat din inchisoare, ati incercat sa fugiti inapoi in Transnistria, dar ati fost prins si scos cu forta peste Nistru. Veti mai incerca sa va intoarceti in acel teritoriu?

— Andrei Ivantoc: Eu nici n-am iesit. Pe mine m-au scos fortat. Ne-au alungat din tara, din casa noastra. Ne-au spus ca, de ne intoarcem, vom fi arestati sau chiar impuscati. Noi vom incerca sa dam in judecata pentru asa-zisul proces, mai ales ca sentinta nu a fost legitima si nu o recunoastem.

Atunci, veti ramane in Romania sau va intoarceti la Chisinau? Daca romanii v-au decorat ca eroi, moldovenii nu par impresionati de eliberarea dumneavoastra.

Adevarat, din partea Moldovei nu ne-a contactat nimeni, nu ne-a sunat nimeni. Dar nici nu asteptam nimic de la ei, ca, sincer, sunt oamenii Rusiei. Nu stiu unde o sa ramanem, pentru noi, ori Bucuresti, ori Chisinau e tot teritoriu romanesc si nu conteaza unde ramanem.

Ilie Ilascu afirma intr-o scrisoare ca a incercat sa evadeze la un moment dat. Dumneavoastra ati vrut sa fugiti din puscarie?

N-a fost posibil. Noi am fost paziti foarte-foarte strict si izolati total. Ne bateau zi si noapte si nici nu aveam cand sa ne gandim la asa ceva. In primele zile dupa arestare, ne-au dus la comendatura Armatei a 14-a si ne bateau zi si noapte, inchideau camera si aruncau gaze si iarasi ne bateau.

Corpurile ne erau vinete, dar ieseau unii si veneau altii sa ne bata. Vorbeau intre ei: "Uite, mai, s-a innegrit!". si mi-au spus si altii ca ne invineteau, dar ne bateau si mai tare. E o minune ca am scapat.

V-au promis libertatea daca recunoasteti Transnistria?

Au fost foarte multe incercari sa iscalim acte, de multe ori am facut greva foamei pentru aceasta.

De ce ati ales sa luptati impotriva regimului de la Tiraspol?

Pai eu am intrat de prin ‘88-’89 in miscarea nationala de intregire a tarii, care s-a transformat in partid, Partidul Popular Crestin Democrat. Am vazut ca acelora de la Tiraspol nu le place sa vorbim limba romana, ca nu le place sa scriem in grafie latina, nu le place istoria noastra, am fost foarte suparat pe ei, ca in casa la noi dicteaza ei. si am fost nevoit sa ma integrez in miscare.

Dintre toti cei care au luptat, cum de v-au prins numai pe dumneavoastra?

Altii au fost chiar si ucisi. Eu stiu un primar din satul Garagaci, domnul Gheorghe, nu mai retin numele de familie, l-au luat de la primarie cu tot cu fiu. Pana la urma, l-au eliberat pe fiu, dar pe el l-au impuscat si l-au aruncat in fantana. Multa lume a disparut atunci asa.

Din ce ati auzit cat ati stat inchis la Tiraspol, mai sunt romani in puscariile din Transnistria?

Poate ca sunt. stiu ca au fost incercari in Slobozia, chiar in ultimii ani de detentie a noastra, dar cu ajutorul organizatiilor pentru drepturile omului au scos oamenii aceia de la incarcerare.

Inainte de a va elibera, transnistrenii v-au comunicat o noua sentinta. Despre ce e vorba?

— Mi-au citit o sentinta de care nimeni nu stie, nu mi-au dat nimic la mana, prin care mi s-a pus interdictie de a intra in Transnistria. Practic, m-au expulzat, ceea ce e ca o a doua condamnare. Or, in asa- zisa sentinta din procesul din ‘93 nu s-a spus nicaieri ca dupa eliberare trebuie sa fim expulzati. Au facut ei sentinta pe loc.

Ati declarat ca, de-ar fi sa o luati de la capat, tot asa ati lupta, dar cu o gandire mai buna. Cum adica?

Pai as vedea care imi este dusman si care imi este prieten. Dar tot pentru aceleasi lucruri as lupta. Atunci cam multi s-au strecurat in miscarea noastra, pentru a o dezbina dinlauntru. Acum as sti sa aleg graul de neghina.

Cum explicati ca nimeni de la Tiraspol nu a reactionat la toate demersurile internationale de eliberare a dumneavoastra?

Tot ce se face in Transnistria, toata legea e facuta de Rusia, care i-a pus pe papusarii astia in fata. Rusia ii sustine financiar, ii sustine militar, politic si cu tot ce le trebuie.

Si Moldovei, si oricui vrea sa puna acolo forte internationale sa rezolve problema Rusia le spune nu si nu. Asta-i joaca Rusiei. Transnistria e controlata total, suta la suta, de Rusia.

De ce ati acceptat bani de la Gigi Becali, un politician controversat in Romania (n.r. - cate 50.000 de euro pentru fiecare din cei trei fosti detinuti)?

Eu nu stiu cine este domnul Gicu Becali, ma scuzati, Gigi, dar a facut un gest foarte omenesc. Am iesit pe 2 iunie, iar undeva pe 4 sau 5 iunie domnul Becali ne-a sunat acasa si ne-a spus ca ne ajuta. Eu nu spun nimic de politica, n-am vorbit cu dumnealui nimic de politica, ne-a inmanat plicul cu bani si ne-a urat sanatate.