Bucurestiul a inregistrat anul trecut un deficit comercial de peste zece miliarde de euro, concentrind astfel aproximativ 70% din dezechilibrul balantei externe a Romaniei, de 14,9 miliarde de euro.

Exceptind Bucurestiul, deficite comerciale de peste 100 de milioane de euro au avut doar zece judete ale tarii, majoritatea plasate in centru, respectiv Bihor, Cluj, Mures, Sibiu, Brasov, Arges, Prahova, Constanta, Timis si Dolj. Deficite comerciale de pina intr-o suta de milioane de euro se regasesc in Satu Mare, Salaj, Suceava, Iasi, Harghita, Bacau, Covasna, Buzau, Dimbovita, Giurgiu si Gorj.

Cele mai multe judete, respectiv 13, au consemnat usoare surplusuri din comertul exterior, de pina la 100 de milioane de euro. In aceasta categorie se inscriu Teleorman, Calarasi, Ialomita, Braila, Vrancea, Vaslui, Neamt, Botosani, Bistrita-Nasaud, Maramures, Hunedoara, Caras-Severin si Mehedinti.

In acelasi timp, sase judete, respectiv Tulcea, Galati, Olt, Vilcea, Alba si Arad, au avut in 2006 excedente din comertul exterior de peste 100 de milioane de euro.

integral in Cotidianul