Multe dintre marile investitii sint programate in afara Bucurestiului. Apar proiecte rezidentiale de mari dimensiuni in marile orase din provincie si pe litoral. In ceea ce priveste Bucurestiul, se asteapta multe de la zonele industriale, care vor genera o noua oferta de terenuri disponibile pentru constructii.

Recent, conducerea firmei „Timpuri Noi“ a anuntat ca scoate la licitatie terenul deoarece fabrica va fi relocata in judetul Ilfov. Nu in ultimul rind, trebuie remarcat interesul Diviziei de real estate a General Electric pentru investitii in Romania, deocamdata doar in segmentul industrial al pietei imobiliare.

Impact are planuri pina in 2016

Impact Developer&Contractor va dezvolta pina in 2016 proiecte imobiliare pe o suprafata de trei milioane de metri patrati de terenuri, iar cele mai multe investitii vor avea ca destinatie constructia de locuinte, informeaza NewsIn. Din totalul de trei milioane de metri patrati de terenuri, proiectele imobiliare vor avea o suprafata construita de 2,2 milioane de metri patrati.

Aproximativ 1,6 milioane de metri patrati vor avea ca destinatie constructia de case, vile si apartamente in cladiri rezidentiale, iar 200.000 mp vor fi folositi de catre companie pentru spatii comerciale si de servicii. O alta suprafata de 300.000 mp are ca obiectiv constructia unor cladiri de birouri, in timp ce 100.000 mp vor fi folositi pentru spatii industriale.

Impact Developer&Contractor va incepe in acest an proiectul Greenfield prin demararea ansamblurilor Blue, Topaz si Onix.

In octombrie 2007 va incepe a doua etapa din proiectul Greenfield, care va fi dezvoltat pe o suprafata de 57 de hectare si va fi format din 328 de vile si 1.858 de apartamente, precum si din spatii comerciale, de birouri, sali de sport, terenuri de joaca, gradinita si o biserica. Compania estimeaza ca acest proiect va fi finalizat in anul 2015.

Tot in 2007, compania intentioneaza inceperea construirii complexului rezidential Lomb din Cluj-Napoca, prin crearea unei societati in asociere cu Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. Proiectul cuprinde construirea a 2.500 de case, aproximativ 3.200 de apartamente, precum si 180.000 de metri patrati care vor oferi spatii de birouri si spatii comerciale.

Gigantul american General Electric vine in Romania

GE Real Estate, divizia de imobiliare a gigantului american General Electric, si Helios-Phoenix au creat o companie destinata pietei romanesti, cu un capital de 175 de milioane de euro, aceasta fiind prima operatiune a GE Real Estate pe piata imobiliara locala.

Noua entitate juridica vizeaza dezvoltarea a sapte depozite Clasa A pentru logistica si distributie, in suprafata totala de 315.000 mp, situate in cele mai mari orase din Romania. Potrivit lui Nestor Myrianthous, CEO al Helios-Phoenix, constructia celor sapte depozite reprezinta „cel mai important proiect imobiliar industrial realizat pina acum in Romania”.

GE Real Estate este una dintre cele mai importante companii imobiliare comerciale din lume, cu peste 59 de miliarde de dolari in active, fiind prezenta in 28 de tari din America de Nord, Europa, Asia si Australia/Noua Zeelanda. Investitiile din Europa Centrala si de Est s-au cifrat la circa un miliard de dolari.

Cartier nou in Timisoara

Grupul Plaza Centers NV si-a anuntat intrarea pe piata din Romania cu o investitie de circa 100 de milioane de euro intr-un proiect care va cuprinde realizarea unui centru comercial modern, cladiri de birouri si constructia a 600 de apartamente in centrul Timisoarei, a anuntat miercuri compania.

Proiectul Plaza Centers NV din Timisoara, administrat printr-o sucursala locala, va include pe un teren de 90.000 de mp un centru comercial, un loc pentru divertisment, apartamente rezidentiale si birouri.

Lucrarile de dezvoltare a proiectului din Piata General Virgil Economu, zona Dorobantilor, sint programate sa inceapa la sfirsitul anului 2007, iar inaugurarea centrului comercial este asteptata sa aiba loc la mijlocul anului 2009. Viitorul centru comercial din Timisoara se va intinde pe o suprafata de 46.000 de metri patrati.

Plaza Centers va include un hipermarket, 12 sali de cinema, fast food-uri si restaurante cu specific italienesc, romanesc, precum si magazine de incaltaminte, imbracaminte, bijuterii, cosmetice, articole sportive etc. „Intentionam sa aducem marci internationale faimoase in Timisoara, prezente in toate centrele comerciale din Europa.

Studentii vor beneficia de Internet Cafe, librarii si cluburi“, a declarat directorul regional al Plaza Centers in Romania, Luc Ronsmans, citat de agentia NewsIn. Paralel, Plaza Centers intentioneaza sa investeasca si in dezvoltarea a peste 600 de apartamente cu pina la patru camere, dar si in cladiri de birouri organizate intr-un centru de afaceri.

Cartier nou in Voluntari

Compania israeliana Heftsiba Global si grupul Apollo Real Estate vor investi aproximativ 13 milioane de euro in achizitia unui teren in orasul Voluntari pentru a ridica un ansamblu rezidential. In urmatorii trei ani se vor construi in total 1.000 de apartamente. Locuintele vor avea o suprafata totala de 100.000 mp si vor fi ridicate pe circa sapte acri de teren.

Apare Planorama 2

Grupul de investitori israelieni care detin ansamblul Planorama din Bucuresti va incepe in luna iulie lucrarile de constructie a unui cartier rezidential in zona lacului Plumbuita din Capitala, proiect in valoare de 600 de milioane de euro si care va include 4.000 de apartamente. „Vor fi 12 blocuri a cite 16 etaje fiecare, totalizind circa 4.000 de apartamente.

Proiectul, care va fi numit Planorama 2 si a carui valoare va depasi 600 de milioane de euro, va fi derulat pe un teren de noua hectare, pe care l-am achizitionat anul trecut”, a declarat Haim Zemer-Tov, directorul general al companiei EuroHabitat, cea care dezvolta si proiectul rezidential Planorama din zona Lacul Tei din Bucuresti, citat de MEDIAFAX.

Proiectul va include si o gradinita, un club cu baruri, o discoteca, restaurante, piscina si un centru de tratament si infrumusetare. Spatiile comerciale vor insuma o suprafata de aproximativ 20.000 mp. Complexul va include si doua niveluri subterane de parcari.

Suprafetele apartamentelor vor varia intre 50 si 300 de metri patrati, iar preturile vor porni de la 1.200 de euro mp. Vinzarile vor demara o data cu inceperea lucrarilor de constructie, adica in luna iulie a acestui an. Termenul de finalizare a proiectului este de patru-cinci ani. O parte dintre cladiri vor fi date in folosinta in urmatorii doi ani.

100 de milioane de euro de la spanioli

Grupul spaniol Lar a planificat investitii de 100 de milioane de euro in Capitala, urmind ca, in urmatorii trei ani, sa construiasca peste 650 de apartamente in trei proiecte imobiliare, au anuntat reprezentantii companiei.

Grupul Lar va ridica un complex rezidential cu 215 apartamente in zona Strazii Viilor, unde compania a achizitionat un teren de 7.600 de metri patrati, investitie care se ridica la 30,75 milioane de euro. Constructia apartamentelor va fi demarata in trimestrul trei, iar finalizarea proiectului este programata pentru 2009. Suprafata construita se ridica la 22.796 mp.

Compania mai are un proiect pentru constructia a 244 de locuinte pe terenul fostei fabrici de gheata din apropierea Politehnicii. Suprafata construita va fi de 18.000 mp, iar investitia se ridica la 28,5 milioane de euro. Lucrarile au ca termen perioada 2009-2010.

In prezent, investitorul spaniol deruleaza in Bucuresti, in parteneriat cu Red Management Capital, o alta investitie de 30 de milioane de euro in construirea ansamblului rezidential Natura Residence, ce va fi situat in nordul Capitalei, in vecinatatea Gradinii Zoologice, pe Aleea Privighetorilor.

Potrivit dezvoltatorului, valoarea de vinzare a intregului proiect se va ridica la 38 de milioane de euro. Grupul spaniol va acoperi 70% din valoarea investitiei, restul de 30% urmind sa fie contributia Red Management Capital.

1.000 de apartamente de vacanta

Compania RomReal a achizitionat un teren de 30.000 de metri patrati in statiunea Mamaia, cu 12,3 milioane de euro, pentru constructia unor apartamente de vacanta pe litoralul Marii Negre, investitie de 50 de milioane de euro. Pe terenul din statiunea Mamaia se vor construi circa 1.000 de apartamente de vacanta, cu o suprafata individuala de 65 de metri patrati.

Se asteapta ca din vinzarea apartamentelor sa se incaseze 85 de milioane de euro. RomReal este listata din iunie 2007 la bursa din Oslo si intentioneaza sa atraga aproximativ 200 de milioane de euro pentru investitii in proiecte imobiliare pe piata din Romania. Compania opereaza in tara noastra prin intermediul subsidiarei WestHouse Group.

Pina in prezent, societatea a achizitionat aproximativ 770.000 mp in Bucuresti, Constanta si in Brasov. Valoarea investitiei in terenuri se ridica la circa 100 de milioane de euro. Jumatate din suprafata detinuta de companie este teren agricol, care urmeaza sa fie introdus in circuitul intravilan pentru a putea fi utilizat la dezvoltarea unor cladiri rezidentiale si de retail.

In plus, compania evalueaza si negociaza achizitia mai multor terenuri si cladiri, cele mai multe in Constanta si Ovidiu, dar si in Bucuresti si Brasov.

integral in Cotidianul