Companiile din domeniul petrolier au dominat bursa in sedinta de ieri, inregistrand cresteri puternice, in conditiile in care in ultima perioada trecusera in anonimat. Capitalizarea bursiera a acestora a crescut intr-o singura zi cu 378,05 milioane de euro, crestere datorata in mod special companiei Petrom, a carei capitalizare a crescut cu 342,02 milioane de euro fata de inchiderea anterioara.

"Sunt ordine foarte mari care intra cu precadere pe anumite actiuni care sunt fundamental bune. Au fost SIF-urile si BRD, acum a venit si timpul petrolierelor, care in ultima perioada nu au avut randamente foarte bune, insa investitorii se asteapta la rezultate financiare mai bune", a declarat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.

Cel mai mare avans al cotatiei l-a inregistrat Oil Terminal, care se afla la a treia sedinta consecutiva de crestere cu aproape maximul zilei, de 15%, atingand un nou maxim istoric.

Oil Terminal, cel mai mare operator portuar local specializat in vehicularea titeiului, a anuntat ca este in discutii avansate cu compania SOCAR din Azerbaidjan, pentru crearea unui joint-venture, privind constructia a opt rezervoare, investitia necesara in acest proiect fiind de 100 mil. euro.

Rompetrol Rafinare a crescut in ultima luna cu peste 10%, doar in ultimele patru sedinte actiunea inregistrand o crestere de la 0,09 lei pe unitate, la 1,102 lei. La inchiderea sedintei de ieri, titlurile Rompetrol au ajuns la 0,102 lei/unitate, in crestere cu 3,55% fata de miercuri, capitalizarea bursiera a companiei crescand cu 18,91 mil. euro, pana la 10,56 mil. euro.

Rompetrol Rafinare va aloca pana in 2009 aproximativ 22,6 mil. dolari pentru cresterea de aproximativ 4,5 ori a capacitatii de tranzitare a produselor petroliere. Atentia investitorilor catre Rompetrol a fost in continua crestere, volumul de tranzac?tionare ajungand la peste 51,9 mil. actiuni, iar rulajele au ajuns la 1,6 mil. euro.

integral in Bussines Standard