Anii de glorie ai partidului condus de Corneliu Vadim Tudor au apus. Conform ultimului sondaj IMAS, din iunie 2007, PRM este cotat cu doar 3,7% din optiunile electoratului si, cu acest scor, risca sa ramana in afara Parlamentului. Peremistii sunt in cadere libera.

Partidul care in 2000 obtinea 20 de procente si statutul de a doua forta politica din Romania se zbate acum in jurul pragului electoral.

Epoca de aur a lui C.V. Tudor

Infiintat in iunie 1991, partidul lui C.V.Tudor a intrat la limita in Parlamentul din 1992, obtinand doar 3,9% la Camera Deputatilor, in conditiile in care pragul electoral era atunci de 3%. In urmatorii patru ani, PRM a crescut, dar nu foarte spectaculos: a luat 4,4% la alegerile generale din 1996.

Surpriza de proportii s-a produs in 2000: PRM a luat aproape 20%, profitand din plin de degringolada CDR si de esecul guvernarii Coalitiei de dreapta. In 2000, Corneliu Vadim Tudor a functionat ca o adevarata locomotiva a partidului sau: s-a calificat in turul al doilea al prezidentialelor si a reusit sa stranga 33 de procente.

A fost invins de Ion Iliescu, dar a ramas pe cai mari. Scrutinul din 2004 a adus PRM la 13,3%, procent pe care oamenii lui Vadim l-au mentinut, cu mici variatii, pana prin octombrie 2006.

Sub procentele lui Becali

Ascensiunea lui Gigi Becali, care a tras dupa el si Partidul Noua Generatie, a fost catastrofala pentru PRM. Dupa o scurta perioada de amicitie intre C.V.

Tudor si Gigi Becali - “Sa vina la mine Gigi Becali si Pavel Corut, ca-i fac parlamentari! Eu ii fac! Fara sa le cer nimic! Ii pun pe locuri eligibile” (Vadim Tudor, februarie 2005) - cei doi s-au balacarit public, iar peremistul sef l-a acuzat pe latifundiarul din Pipera ca-i fura discursul.

„Moarte banditului Gigi Becali!“, titreaza, dupa un an, revista Romania Mare, cu precizarea ca e vorba de un deces “din punct de vedere politic“. Public, Tribunul il acuza pe Becali ca-i fura discursul. Becali ii fura si oameni.

Corneliu Ciontu, prim-vicepresedinte si mana dreapta a lui C.V.Tudor, ajunge la PNG. In toamna anului trecut, PNG, fara sa fie in Parlament, i-a ajuns din urma pe peremisti, iar in februarie 2007, diferenta era vadit in favoarea lui Becali.

Un sondaj IMAS arata ca in a doua luna a anului PNG avea 16 procente, iar PRM, doar 8%. Lucrurile s-au mai echilibrat in luna urmatoare, cand ISOMAR dadea PRM si PNG la egalitate, cu 11 procente. Peremistii au intrat in picaj dupa referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, ca, de altfel, toate partidele care au sustinut suspendarea presedintelui.

PNG a cazut si el, desi Becali l-a sustinut pe Basescu, dar se mentine undeva la 8%.

Rezultatul cel mai prost din istorie, de 3,7 %, dat de IMAS in iunie anul acesta, e indulcit de o cercetare CURS, tot din iunie, care crediteaza PRM cu 6%. Vadim Tudor poate sa-si mai recastige o parte din procentele pierdute in fata lui Becali, care isi hraneste gloria politica din succesele echipei Steaua si din pomenile pe care le da, in direct, la televiziuni. Dar e greu de crezut ca recordul din 2000 se mai poate repeta curand.

Gandul