Colonelul (r) Boris Golovin face "slalom" intre oligarhii rusi cu interese in Romania si pietrele pretioase. In timpul Razboiului Rece a fost ofiter in trupele speciale Spetsnaz, din cadrul GRU - serviciul sovietic de spionaj militar. Se numeste Boris Golovin si a intrat in rezerva cu gradul de colonel.

La inceputul anilor ‘90, Golovin a fost implicat in operatiuni speciale cu diamante africane. Contextul: razboiul civil din Sierra Leone, in care combatantii se ucideau cu armament rusesc.

Metoda a fost clasica: coruperea unui oficial al huntei militare din Sierra Leone. In acea perioada, Boris Golovin era, oficial, detasat in compartimentul de logistica si arsenal al Armatei Rosii.

Interfata oligarhilor rusi

In ‘95, Golovin a venit in Romania, unde vinde carbune rusesc CET-urilor noastre. Acum, reprezinta, la noi, interesele oligarhilor Oleg Deripaska si Igor Zyuzin, „creatiile” evazionistului mondial Marc Rich, precum si corporatia rusa de stat, TVEL Corporation, activa in domeniul nuclear.

A fost implicat in recuperarea unei vechi datorii a URSS catre Romania, de 21 milioane de dolari. Metoda: furnizarea echipamentelor pentru retehnologizarea Electrocentralei Mintia-Deva. In 2003, Golovin a participat la fondarea Centrului de Afaceri Romano-Rus (CARR) si la infiintarea Nova Bank (fosta Banca „Unirea”).

Cofondatorii acestei retele de afaceri sunt Alexei Voskoboi - general (r), fost sef al rezidentei KGB in Turcia, Iuri Ustinov - colonel (r) KGB si Anatoli Patron - expert financiar KGB-SVR si presedinte al controversatei Banci Comerciale de Investitii si Tehnologii cu sediul la Moscova, dar inregistrata in Singapore.

Integral in EvZ

de Mihai Munteanu, Calin Cosmaciuc