A 94-a editie a Turului Frantei incepe cu o dilema: cine este castigatorul editiei anterioare, si asta mai ales din cauza stufosului sistem judiciar american care n-a reusit sa decida in procesul lui Floyd Landis, gasit pozitiv in timpul cursei pe care a si castigat-o. De aceea, organizatorii au decis sa nu acorde niciunui ciclist tricoul cu numarul 1.

Harta Turului / AP

A doua premiera a Turului este startul in capitala Marii Britanii, Londra. De-a lungul timpului, alte trei etape s-au disputat pe teren englezesc, insa niciodata prologul nu a avut loc in Anglia, Albionul devenind a opta tara straina care gazduieste startul Marii Bucle.

Olanda conduce in aceasta ierarhie, cu patru starturi, Germania si Belgia au gazduit de trei ori runda de debut a Turului, Luxemburg, Elvetia, Spania si Irlanda fiind celelalte tari din care au plecat rutierii.

Sambata, prologul se va parcurge in jurul Londrei, pe o distanta de 7,9 kilometri, prima etapa propriu-zisa fiind programata duminica, intre Londra si Cantebury, ciclistii avand de rulat pe 203 kilometri.

Prima etapa din istoria turului pe pamant englezesc s-a disputat in 1974, un circuit in jurul orasului Plymouth, pentru ca in 1994, doua etape ale Turului sa fie programate in Anglia: Dover-Brighton si circuit Portsmouth. Alaturi de Anglia, doar Belgia si Spania vor mai primi vizita Turului in 2007.

Turul Frantei in cifre

Din 7 iulie pana pe 29 iulie, cei 189 de ciclisti, impartiti in 21 de echipe, vor avea de parcurs 3.670 de kilometri, insirati in 20 de etape. Dintre acestea, 11 sunt de plan, sapte se vor parcurge pe munti, iar doua vor fi contra-cronometru.

In trei etape, sosirea va fi la altitudine, ciclistii avand de escaladat 21 de varfuri de categoria 2, 1 si speciala. Cel mai inalt punct pe care il vor atinge este varful Iseran - 2770 m. Din cele 23 de zile ale Turului, doar doua vor fi de pauza.

Fondul total de premieri al editiei 2007 se ridica la 3.216.835 euro. Dintre acestia, 450.000 de euro va primi castigatorul Turului.

Favoritii Turului Frantei

Vinokurov / AP

Principalul favorit al editiei 2007 este kazahul Alexandr Vinokurov. Al treilea in 2003 si al cincilea in 2005, Vinokurov nu a participat anul trecut dupa ce cinci dintre coechipierii sai au fost implicati intr-un scandal de dopaj. In varsta de 33 de ani, Vinokurov a castigat in 2006 Turul Spaniei, iar in cariera a triumfat in trei etape ale Marii Bucle.

Spaniolul Oscar Pereiro Sio a incheiat anul trecut pe locul 2, iar daca tribunalul american il va descoperi vinovat pe Floyd Landis de folosirea substantelor interzise, Pereiro va fi declarat campionul editiei 2006. Un bun catarator, spaniolul este dezavantajat in probele contra-cronometru.

Andreas Kloden a fost al treilea in 2006 si al doilea in 2004, in era Armstrong. Dezavantajul germanului este faptul ca, ramas fara echipa, a ajuns la Astana care are deja un lider - pe Vinokurov. Kloden a castigat in acest an cursa Tirreno-Adriatico, in Italia.

Moreau / AP

Favoritul publicului va fi Christophe Moreau. Ajuns la 36 de ani, francezul va lua startul in al 11-lea Tur al carierei, cel mai bun rezultat al sau fiind locul patru in 2000. In acest an, Moreau a castigat cursa Dauphine Libere.

Mostenitorul lui Lance Armstrong este Levi Leipheimer, cel care i-a fost coechipier si locotenent la Discovery Channel. Cea mai buna clasare a lui in Tur a fost locul 6 in 2005. "Sunt pregatit 100% sa castig", a declarat ciclistul de 33 de ani.