Tocmai cand investitorii din turism se declarau multumiti de prestatia presei - care nu mai critica din orice litoralul romanesc - pactul tacit a fost spulberat vineri de elemente exterioare care destabilizeaza incercarile de reabilitare a litoralului.

O grupa de studenti la Biologie ai Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, aflati pe litoral in practica, sub coordonarea unui indrumator, care a „prospectat” plaja salbatica dintre Agigea si Eforie, a inventariat 200 paianjeni din specia „Vaduva neagra”, pe care i-au cercetat si specialistii Statiei de Biologie Marina din Agigea.

Alta alarma vine din partea „dragonului de mare”, care a intepat cinci pescari ce au ajuns la Spitalul de Urgenta Constanta, cu febra, dureri abdominale, pusee de tensiune si transpiratie abundenta. Unul dintre ei, mai slab de inima, era in stare delicata, dar ceilalti sunt in afara de pericol.

Ultima amenintare a fost albina ucigasa, care a provocat vineri un accident rutier mortal. La ora 12 fix, intre Constanta si Cernavoda, soferul unei autoutilitare Dacia care mergea spre Bucuresti spune c-a fost bazait amenintator de o albina care a intrat pe geamul deschis al portierei.

Vrand sa scape de gangania veninoasa, omul a pierdut atentia la drum, iar autovehiculul a muscat din acostament. Soferul a redresat brusc masina, acrosand un Renault Laguna de pe contrasens pe care l-a lovit in stanga spate, apoi a iesit de pe sosea si s-a rasturnat.

Renaultul a fost proiectat pe sensul opus, ciocnindu-se frontal de un autoturism Dacia condus de un tanar de 29 ani din Fetesti, care a murit pe loc. Pasagerul sau din dreapta a fost ranit grav, iar un pasager din Renault s-a ales cu leziuni usoare. Soferul autoutilitarei n-a patit nimic.

„Parerea mea sincera este ca, pe langa modificarile comportamentale legate de schimbarile climatice, ne confruntam cu exagerari din partea presei, care face din tantar armasar din lipsa de subiecte, fiind vacanta parlamentara, sau din cauza demonetizarii conflictelor politice”, este parerea biologului Razvan Popescu - Mirceni, coordonatorul Oceanic Club, specialist al

Institutului Roman de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta. „Vaduva neagra nu este un paianjen mortal, nu traieste in nisip, ci pe sol si nu sta in zonele aglomerate. In satele pierdute din Dobrogea cred ca avem puzderie de intepaturi la localnici ale Vaduvei negre.

Nici un paianjen nu este vector de boli, din contra, el controleaza cel mai bine, alaturi de serpi si broaste, echilibrul in raportul cu tantari si muste, insecte care sunt vectori de boli. Ne bufneste rasul cand auzim cate ineptii se spun, despre paianjenul cu carapace...

Integral in Gandul