Indicele BET (Bucharest Exchange Trading), principalul indicator al evolutiei actiunilor de la Bursa, a depasit ieri pentru prima data pragul de 10.000 de puncte, urcand de zece ori in zece ani. BET a fost lansat in septembrie 1997, cu o valoare de 1.000 de puncte.

BET urmareste cele mai importante actiuni listate. Atingerea nivelului de 10.000 de puncte reprezinta un pariu castigat pentru cei care au investit aici fara ca plasamentele sa le aduca castiguri semnificative pana in anii 2000-2001.

In ultimii cinci ani Bursa a devenit una dintre cele mai profitabile variante de plasament pe fondul cresterii economice, al reducerii inflatiei si al aderarii la UE.

In cei zece ani scursi de la lansarea indicelui au fost listate principalele companii spre care se indreapta acum atentia investitorilor romani si a celor straini: SIF-urile, Petrom, BRD sau Banca Transilvania.

Pe de alta parte, multe companii reprezentative pentru economie, cum ar fi Dacia Renault, Banca Agricola (actuala Raiffeisen Bank), Lafarge Romcim, Terapia Cluj sau Arctic Gaesti au parasit piata incurajate mai ales de legislatia permisiva de la inceputul anilor 2000.

Integral in Ziarul Financiar

de Andrei Chirileasa, Vlad Nicolaescu