Compania Prima Pensie, infiintata de slovenii de la Prva, are ca obiectiv 350.000 de clienti pentru fondul de pensii private obligatorii pe care il va administra, adica 10% din piata. Acestia studiaza piata romaneasca de trei ani, asteptand reforma pensiilor.

Cand aceasta s-a aratat la orizont, slovenii de la grupul financiar Prva au luat imediat decizia intrarii pe piata, prin infiintarea companiei Prima Pensie, care va activa in domeniul pensiilor obligatorii (pilonul II). Deocamdata, slovenii reprezinta singura companie straina interesata de piata locala de pensii private.

"In urmatoarele patru luni, activitatea si atentia grupului Prva se vor concentra pe startul pensiilor obligatorii din Romania", spune Alenka Znidarsic Kranjc, CEO al grupului. Prva este o companie listata la bursa slovena si este detinuta in proportie de 20% de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ceilalti doi actionari fiind companii slovene.

De la intrarea pe piata in urma cu cateva luni, Prva a angajat deja 80 de oameni in toata tara, care vor coordona operatiunile din teritoriu ale noii companii.

"In ultimele doua luni ne-am ocupat de construirea retelei. Acum am facut pasul final in cursa de autorizare pentru pensiile obligatorii si estimam ca vom fi gata de start pana la finalul lunii iulie", spune Damjan Mencej, presedinte al companiei Prima Pensie.

Mencej lucreaza de patru ani in Romania, fiind unul dintre fondatorii societatii de asset management KD Investments. Compania locala infiintata de Prva se afla deja in ultima faza de autorizare pentru primirea licentei de administrator, alaturi de alti competitori. Pana acum, 13 societati s-au inscris pe lista de asteptare pentru licenta de administrator de pensii obligatorii.

Integral in Ziarul Financiar