Si mai multe animale pe un spatiu tot mai restrans. La 7 mai, Consiliul Uniunii Europene a adoptat noi „reguli minimale de protectie a gainilor destinate productiei industriale de carne”. Directiva provoaca indignarea asociatiilor. Experti din Germania si Romania ne-au dat explicatii revelatoare.

Gaini cu pene pufoase ciugulesc intr-o hala insorita. Pe usa deschisa ies pe o pajiste imprejmuita de pomi. Taranul bavarez creste 1.200 de gaini in sistem ecologic. Inainte, avea o crescatorie industriala, dar a renuntat. De ce? „Ca om, nu pot sa las animalele sa vegeteze. Ma simt mult mai bine daca si lor le merge bine”.

...Zgomot infernal. In jur de 40.000 de gaini vegeteaza intr-o hala semi-obscura. Cateva, ranite, zac intr-o balta de sange. Asociatia germana “Oameni pentru drepturile animalelor” („Bundesverband Menschen fur Tierrechte”) a primit imaginile filmate „anonim” in trei crescatorii din Nordul Germaniei.

Emisiunii de investigatii TV „Report” le-au difuzat pe 18 iunie. Expertii invitati sunt socati.

Vedeti imagini dintr-o crescatorie intensiva germana

Cui ii prieste noua reglementare UE?

Pe 15 mai, sub presedintia ministrului german al Agriculturii Horst Seehofer, Consiliul European a stabilit noi “reguli minimale de protectie a gainilor destinate productiei industriale de carne.” Delegatia austriaca a votat contra. Directiva stabileste numarul maxim de gaini (producatoare de carne), permis in crescatoriile industriale.

Densitatea animalelor poate creste de la 33 de kilograme carne (23 de gaini) - cat era pana acum, pana la 39 kg pe metru patrat. In conditii „excelente”, producatorul va primi „o bonificare” de 3 kg. Prin urmare, cantitatea se poate mari pana la 42 kg de carne/metru patrat, adica 30 de gaini.

Ciocurile puilor „in varsta de 10 zile” se pot taia, pentru a contraveni canibalismului.

Potrivit cercetatoarei dr. Henriette Mackensen, de la Academia „Uniunii germane de protectia animala”, care are peste 800.000 de membri - noile reglementari maresc suferinta animalelor. Cercetatoarea subliniaza faptul ca statele comunitare pot pastra prevederi anterioare, care permit conditii mai bune pentru pasari. Legislatia nu se aplica la cresterea animalelor in sistem ecologic!

Marion Selig, medic veterinar si vice-presedinta Asociatiei “Oameni pentru dreptul animalelor” („Menschen fuer Tierrechte” inglobeaza peste 100 de asociatii), considera directiva drept inacceptabila. La o greutate de 1,5 kg, o gaina va avea un spatiu „vital” de 327 centimetri patrati.

„Inghesuite in asa hal, animalele sufera enorm. Din cauza spatiului restrans nu se pot misca, nu au un loc linistit de odihna. Aceste conditii provoaca stress continuu, comportamente agresive, scad rezistenta la boli”, ne-a declarat Selig.

Taierea ciocului este foarte dureroasa pentru puii sensibili. Noua directiva contrazice chiar recomandarile Consiliului Stiintific pentru Sanatatea si Protectia Animalelor din Uniunea Europeana („Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare”, 21.03.2000).

Potrivit raportului, din cauza cresterii intensive si selectiei pasarilor hibride, apar numeroase efecte secundare. Printre altele: afectiuni ale membrelor inferioare din cauza cresterii excesive a greutatii, decese subite ca urmare a problemelor de circulatie.

Acum doua saptamani, Asociatia „Menschen fuer Tierrechte” a depus o plangere penala impotriva celor trei crescatorii din localitatile Bosel, Bad Bentheim si Wachendorf unde au fost filmate imaginile. „Potrivit paragrafului 17, conditiile proaste de crestere constituie o infractiune”, ne-a declarat Marion Selig.

Pe 4 iulie, Asociatia a depus a o noua plangere impotriva medicilor de la Controlul sanitar de stat, pasibili de pedeapsa pentru neglijenta in serviciu. Exact o zi dupa turnarea filmului au efectuat un control in cele trei crescatorii. Dar nu au intervenit.

Time is money

In Uniunea Europeana, 5 miliarde de pasari producatoare de carne sunt taiate in fiecare an. Germania (350 de milioane), este pe locul cinci in clasamentul producatorilor, dupa Marea Britanie, Franta, Spania si Italia. Consumatorul german mananca in medie circa 10 kg de pui/an, iar tendinta este in crestere.

Sistemul crescatoriilor industriale de animale a fost implementat acum 50 de ani in Statele Unite. Pe suprafete cat mai mici, un numar maxim de animale sunt hranite cu furaje standard, pe o perioada minimala. In furaj se introduc antibiotice si substante anabolizante.

De cativa ani, medicii europeni trag alarma: din ce in ce mai multi pacienti dezvolta rezistente la antibioticele utilizate in agricultura. Din cauza stresului cauzat de supraaglomerare, pasarile hibride prezinta dereglari metabolice, dermatite corporale si podale, tulburari de comportament, canibalism. 30% ajung la abatoare bolnave ranite sau moarte.

Comert dement

Ce corelatie exista intre cresterea industriala a animalelor si propagarea epidemiilor? „Presiunea epidemica intr-o crescatorie industriala este mult mai mare decat in structuri mici, regionale. Un numar mare de animale se imbolnavesc rapid” ne-a declarat dr. Claudia Salzborn, medic veterinar, cercetatoare la Academia „Uniunii germane de protectie animala”.

In momentul de fata exista un comert foarte intens cu deseuri de abatoare, excremente din ferme avicole (utilizate in culturile artificiale acvatice sau ca ingrasaminte). In aceste excremente, virusul gripei aviare poate supravietui.

„Ucraina si Romania, regiuni care au fost afectate, importa cantitati enorme de produse avicole, 15 milioane de puisori pe an. Acest comert dement cu animale sau cu preparate de carne animala poate contribui la propagarea epidemiilor”, ne-a declarat Salzborn. Agricultura trebuie (re)adaptata la structuri mici, regionale. In orice caz, sa fie pastrate acolo unde exista deja.

Animalele crescute in aer liber sunt incomparabil mai rezistente la boli, indispensabile pentru o agricultura sanatoasa, conchide cercetatoarea.

Import de alimente dubioase

Cu atat mai absurda este situatia producatorilor de pasari din Romania. Bransa agricola de calitate este recunoscuta si pe plan international. Potrivit dr. ing. Ana Maria Covasa, directoarea de marketing a Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), producatorii sunt nemultumiti. In 2006, membrii UCPR au produs 207,56 mii de tone de carne de pasare.

In acelasi an, Romania a importat 36,3 mii de tone din tarile UE, 59,9 mii tone (SUA) si 59,6 mii tone (Brazilia). „Datorita restrictiilor pe care Romania le-a avut in 2006 din cauza gripei aviare, exportul de carne de pasare a fost nesemnificativ: 57 tone, plus 6 500 tone de preparate de carne de pasare”.

De la integrarea Romaniei au existat cazuri de etichetari incorecte de carne importata din UE.

„In 2006, importurile din SUA si Brazilia au fost total incorecte, atat din punct de vedere al pretului mondial al produsului respectiv, cat si, mai ales, in ceeace priveste calitatea si siguranta alimentelor importate”. In decembrie, UCPR a trimis un apel catre UE, ramas fara raspuns.

Agricultura de calitate nu are sustinere politica

„In prezent, in Romania, cererea de produse bio este mai mare decat oferta. Un studiu BIOAVIROM din 2003-2004-2005 si 2006, releva clar o cerere anuala in crestere”, ne-a spus dna ing. Viorica Boboc, presedinta BIOAVIROM.

Asociatia producatorilor de carne de pasari in sistem ecologic, infiintata in 2004, are 65 de membri care produc intre 250 si 2000 de pasari. Unde au exportat? Din lipsa de mijloace, nicaieri. Ministerul Agriculturii nu a sprijinit piata de export.

Specialista enumera cateva probleme acute: crescatorii de animale bio din Romania nu au beneficiat de subventii, perioada de conversie nu a fost sustinuta, productia de carne bio - indiferent de specie - a fost vitregita din cauza lipsei de unitati de procesare certificate.

Romania poseda o mare diversitate de rase de pasari. Valoarea genetica, productivitatea si calitatile gustative sunt recunoscute pe plan local si international. Indeosebi rasele de pasari autohtone rezistente la incalzirea climatica, ar trebui valorificate. Cu ce strategie politica?