Ministerul roman de Externe, impreuna cu Ambasada Romaniei la Tel Aviv, va organiza saptamana viitoare o noua operatiune de repatriere a circa 83 romanilor aflati in Fasia Gaza, zona intrata de la 15 iunie sub controlul miscarii islamiste Hamas, au declarat pentru Hotnews, reprezentanti ai MAE.

Demersurile in vederea obtinerii autorizatiei de la statul israelian si a realizarii unei cooperari cu autoritatile israeliene si iordaniene au fost aproape definitivate, dupa ce si fortele militare israeliene si-au prezentat aprobarea.

Pe 23 iunie un grup de 31 de romani, in majoritate femei si copii, au ajuns in Romania dupa ce a fost evacuat din Fasia Gaza. Ei au ajuns in tara cu o aeronava pusa la dispozitie de Guvernul Romaniei.

Ulterior, alti cetateni romani s-au adresat Ambasadei tarii noastre de la Tel Aviv, cerand sa fie evacuati Gaza si sa revina in tara.

Miscarea Hamas a preluat controlul Fasiei Gaza in data de 15 iunie, dupa o confruntare cu fortele de securitate loiale presedintelui Mahmoud Abbas.