Inconjurata de oceane, mari, stramtori si golfuri izolate, Spania este locul ideal sa leneviti la soare, pe un sezlong, cu o carte buna in mana - sau cu un cocktail cu umbreluta. Nu conteaza cand plecati in concediu. Puteti prinde vreme buna timp de 11 luni pe an. Site-uri precum in-spain.info si bellaonline.com va ajuta sa va hotarati la una sau mai multe plaje spaniole.

Pe cat sunt de frumoase plajele continentale, pe atat sunt de aglomerate. Cele mai apreciate sunt statiunile din regiunile Costa del Sol, Costa de la Luz si Costa Verde.

Costa de la Luz

Costa de la Luz
Foto: Corbis.com

Se afla la vest de Stramtoarea Gibraltar, de-a lungul Andaluziei, la granita cu Portugalia.

Apele albastre, uneori agitate, ale Oceanului Atlantic te ispitesc, la fel ca si orasele istorice din apropiere. Se poate ajunge usor la Cadiz, Sevilla si pe plajele nisipoase de la Huelva. La Tarifa se face windsurfing pe cinste. Aceasta regiune este mai putin dezvoltata, in comparatie cu mai populara Costa del Sol.

Costa del Sol

Se afla la est de Gibraltar si este cea mai renumita si mai dezvoltata zona din Peninsula Iberica. Datorita darniciei naturii, sumedeniei de atractii si destinatii turistice, statiunile populare Marbella, Malaga si Torremolinos sunt mai tot timpul arhipline.

Costa del Sol
Foto: Corbis.com

La Marbella, se afla una dintre cele mai vestite promenade din Europa: Avenida del Mar.

Nisipul este superb, iar apele Mediteranei sunt calde si linistite aproape tot anul. Toate acestea o fac sa devina cea mai aglomerata fasie de plaje din Europa.

Si nudistii au drepturi aici. 4 plaje private, la Benalmadena, Estepona, Guadalmar si Torre del Mar.

Costa Verde

Se afla in nordul Spaniei, de-a lungul Golfului Biscay si cuprinde statiunile Gijon, Santander si San Sebastian. Este cu totul diferita de plajele din Andaluzia. Stancoasa Costa Verde este, de fapt, o versiune insorita a vestului Irlandei. De aceea poate turistii nu s-au inghesuit sa vina aici.

Plajele din insule - raiul pe pamant

La 3 sferturi de ora de mers cu avionul de la Barcelona, dai de un arhipelag in vestul Marii Mediterane. Se afla intre Spania si nordul Africii. Aceste insule mediteraneene se numesc Insulele Baleare si sunt renumite pentru plajele lor insorite, cu nisip fin, si pentru viata de noapte.

Ii atrag pe cei care vor sa scape de agitatia orasului, dar si pe exchibitionistii in costume de baie sumare.

Una dintre cele mai aglomerate insule este Mallorca - plaje aglomerate, in special in Palma de Mallorca. Plaja Ferragut - foarte rustica, foarte aglomerata, merita sa fie vizitata. Are nisip fin si auriu, la fel ca si plaja Es Caragol. Aceasta din urma insa este izolata si aerisita. In zona apa este calma, extrem de curata si de calda.

Menorca - preferata celor care iubesc izolarea. Este mai putin aglomerata, in comparatie cu Ibiza si Mallorca. Daca ajungeti aici este bine sa inchiriati un jepp si sa vedeti toata insula. Pentru cei care prefera plaja, alegeti Arenal d'en Castell si Arenal de Son Saura, doua dintre cele mai izolate plaje din Spania.

Formentera - plajele acestei insule sunt retrase, iar la golfuri se poate ajunge usor din Ibiza. Un exemplu ar fi Playa de Mitjorn, cea mai populara din Spania, pentru cei care vor sa se elibereze de haine si de griji.

Ibiza este celebra pentru petrecerile care se dau aici, la care vin atat tinerii, cat si turistii gay.

Care sunt plajele importate de pe aceasta insula? Playa d'en Bossa se poate lauda cu foarte multe cluburi si cea mai lunga plaja nisipoasa de pe insula / Playa de Salinas este renumita pentru petrecerile de pe plaja si pentru sporturile acvatice / Benirras este oscuta pentru petrcerile date la apus de soare si bataile de bongo, iar Playa Des Cavallet este o plaja de nudisti.

Tenerife
Foto: Corbis.com

Cine viseaza sa faca baie in Oceanul Atlantic, poate opta pentru Insulele Canare. Se afla la 100 de km de Coasta Africii si sunt renumite pentru plajele lor insorite. Din pacate si acestea sunt foarte aglomerate. Din cele 11 insule, cele mai importante sunt: Fuerteventura, Lanzarote si Tenerife.

Aici turistii descopera plaje aurii, faleze imense, paduri exotice, zone vulcanice cu aspect selenar si golfuri ascunse din nisip negru.

Fuerteventura este a doua ca marime dintre insule. Cele mai cunoscute plaje ale sale sunt Playa de Garcey, unde se afla epava transatlanticului American Star, dar si Lobos Island, care se poate lauda cu o plaja superba.

Lanzarote este insula cea mai apropiata de coasta africana. UNESCO a declarat-o, in 1993, “Rezerva a Biosferei”. De aici, merita vazute plaja El Risco - rustica, izolata, destul de libera, cu nisip auriu, fin. Singurul inconvenient este ca bate un pic cam tare vantul, insa iubitorii de windsurfing nu vad care ar fi vreo problema.

Mai este si plaja Las Conchas, care, spre deosebire de El Risco, are nisip alb si nu este foarte eleganta.

Tenerife este cea mai mare dintre Insulele Canare. De aici merita vazute Playa de las Americas, care este si cea mai cunoscuta plaja de pe insula, si Puerto de la Cruz, unde se afla lac artificial enorm, numit Lago Martianez.