Ministerul Educatiei din Franta nu prea stie cum sa procedeze cu filmul lui Cristian Mungiu, “4 luni, 3 saptamini si 2 zile”, sustine site-ul Rue 89si oscileaza intre dorinta de a-l cenzura si presiunea realizatorilor de film.

Filmul a fost premiat la Cannes de catre “Le jury de l’education nationale”. Conform textelor oficiale, filmele astfel premiate trebuie se fie “semnalate” profesorilor si elevilor si trebuie insotite de materiale didactice ajutatoare - recte editate pe DVD.

Cu toate acestea, ministerul a decis sa nu editeze DVD-ul si sa nu dispuna difuzarea lui in scoli “din cauza duritatii deliberate intr-un subiect foarte intim si in virtutea principiului precautiei”.

Membrii juriului au criticat vinerea trecuta aceasta decizie si in sprijinul lor s-a ridicat si Societatea Realizatorilor de Film. Ei au acuzat faptul ca decizia guvernului da cistig de cauza lobby-ului grupurilor anti-avort.

Ca urmare, ministrul Educatiei, Xavier Darcos a “suspendat” decizia de interzicere a reproducerii pe DVD a filmului lui Mungiu, dar a declarat ca va cere avizul Comisiei nationale de clasificare si ca va lua o hotarire finala numai dupa aceea. Intilnirea ministrului francez cu realizatorii de film si cu membrii Comisiei este programata pentru inceputul saptaminii viitoare.