Traian Basescu l-a criticat, in discursul sau tinut la Alba Iulia cu ozazia 'Zilei Justitiei', pe ministrul Tudor Chiuariu, caruia i-a atras atentia ca lupta anticoruptie nu se face prin schimbarea procurorilor incomozi si nici prin indepartare din interese politice a unor pasaje favorabile la adresa justitiei romane din Raportul Comiei Europene.

Traian Basescu i-a acuzat si pe magistrati subliniind ca acestia nu au rezolvat inca un dosar de inalta coruptie.

"In mod categoric, Justitia nu a confirmat inca capacitatea de a lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Ceva se intampla in instante cu aceste dosare de nu se mai finalizeaza. Deasemeni procesul de reforma al sistemului Judiciar din Romania trebuie sa continue pentru a se adapta realitatilor de zi cu zi ale Romaniei", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca patru tinte sunt vitale in acest moment pentru a scapa de monitorizarea UE: reforma Justitiei; eficienta luptei anticoruptie la nivel inalt; punerea in functiune a Agentiei Nationale pentru Integritate si capacitatea de a pune sub control coruptia din administratia locala.

"Sunt hotarari ale Curtilor de Apel care se substituie Consiliilor locale" pentru a le permite anumitor persoane sa construiasca pe spatiul verde, a mai declarat presedintele Basescu facand aluzie la situatia parcului Bordei din Capitala.

Presedintele a declarat ca va depune luni o plangere la Parchet impotriva deciziei de sistare a lucrarilor la drumul ce face legatura intre Campu lui Neag si Baile Herculane, calificand decizia drept "o actiune abuziva a birocratiei". Mai multe asociatii ecologiste si ONG-uri au protestat fata de realizarea acestui drum deoarece ar afecta rezervatia din zona.