Cotidianul

Autostrada Transilvania va costa dublu

de Doru Cireasa     Cotidianul
Luni, 9 iulie 2007, 0:00


Foto: Cotidianul

Studiul indica doar cantitatile aproximative de materiale si solutii tehnice mai ieftine decit cele care au fost aplicate in practica. Proiectele tehnice de executie, singurele care puteau oferi indiciile necesare calcului exact al preturilor, nu existau in 2003.

In prezent, acestea sint definitivate doar pentru tronsoanele 2B (Cluj-Cimpia Turzii ) si 3C (Suplacu de Barcau-Bors), aflate in lucru, iar proiectele pentru celelalte sase tronsoane au fost recent licitate de Compania de Autostrazi (CNADNR).

Pe baza celor doua proiecte aprobate de conducerea companiei in luna mai, CNADNR a calculat o crestere a costurilor pentru cele doua tronsoane cuprinsa intre 53 si 57%.

„Depasirile sint de 27% pe primul tronson si de 105% pe cel de-al doilea, media fiind de 53-57%“, spune Dorin Debucean, director general adjunct al CNADNR.

„Diferentele provin din cantitati suplimentare de executat, articole noi, conditii de teren“, explica oficialii companiei. Tot aici este inclusa o suma de 58,8 milioane de euro, platita lui Bechtel pentru organizarile de santier.

In plus, firmei americane i se vor plati in fiecare an sume corectate cu un coeficient anual de indexare a preturilor unitare.

„Pentru 2007, acesta este de 20%“, afirma directorul general CNADNR, Mihai Grecu. Adaugat majorarilor de costuri pricinuite de ajustarea acestora cu cantitatile exacte, coeficientul de indexare a preturilor unitare va duce in final la o crestere finala de 88%.

Aceasta va fi superioara in anii urmatori, o data cu majorarea coeficientului care are ca baza anul 2003.

De aceea, oficiali ai CNADNR care au solicitat anonimatul afirma ca, din calculele facute impreuna cu firma de consultanta Scetauroute, rezulta ca pretul final ar putea depasi chiar 7 miliarde de euro, ceea ce inseamna o triplare a estimarii initiale.

Din punctul de vedere al costurilor, pentru CNADNR, greul nu a trecut. „Situatia va fi dificila si pentru tronsonul 3B (Mihaiesti-Suplacu de Barcau, 76 km - n.red.) deoarece terenul este o linie sinusoidala, iar autostrada va fi una dreapta. Vor fi multe viaducte“, spune Grecu.

Realizarea unui singur viaduct intre Suplacu de Barcau si Bors - neprevazut in studiul initial de fezabilitate, a determinat o crestere a costurilor cu 60 de milioane de euro, adica cu aproximativ 20% peste suma estimata initial.

Pe linga aceasta exista inca lucrari ale caror preturi nu au fost negociate cu Bechtel si care deci nu au fost incluse in estimarile initiale.

Printre acestea se numara realizarea a peste o suta de piloni de pod. CNADNR incearca sa traga in jos preturile ridicate solicitate pentru acestia de Bechtel.

„Bechtel vine cu un pret (n.red. - mare), consultantul cu altul mai mic, noi cu cel mai mic si apoi le negociem“, explica Dorin Debucean cum se ajunge la pretul final.

Tot la categoria lucrarilor neincluse in estimarile initiale se numara si un nod rutier de legatura cu autostrada „Nokia“, al carui cost este de peste 3 milioane de euro.

In fata problemelor, CNADNR nu are multe solutii. Discutiile intre companie si Ministerul Transporturilor au inclus posibilitatea stabilirii cu Bechtel a unor preturi ferme pe fiecare tronson, care sa inlocuiasca sistemul bazat pe preturi unitare si cantitati.

Neoficial s-a discutat inclusiv posibilitatea limitarii lucrarilor facute de Bechtel doar la cele patru tronsoane intre Cluj si Oradea si apoi relicitarea lucrarilor. „Nu am analizat oficial aceste variante, dar am mai avut si noi (ministerul si compania - n. red.) astfel de discutii“, spune ministrul Ludovic Orban.

Variantele nu sint fezabile deoarece presupun semnarea unor acte aditionale la contract. „Daca ne apucam sa renegociem, nu mai facem niciodata autostrazi“, spune ministrul Ludovic Orban.

Singurele sperante ale ministrului, pentru a limita expansiunea preturilor, ramin „verificarea la singe a acestora“ si „urmarirea indeaproape a ceea ce se intimpla“.
Integral in Cotidianul


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


66 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by