Potrivit lui Sorin Buga, Director Retail Mobexpert, managementul hipermarketului din Sofia va fi format, pentru inceput, in cea mai mare parte din romani - „maximum 10 persoane“, „angajati mai vechi ai companiei, care vor asigura o translare consistenta a valorilor si standardelor Mobexpert catre noua entitate“.

Ulterior, echipa de management de la nivel local va fi largita cu 10 bulgari, o data ce managerii romani au incheiat pregatirea celor bulgari, urmind ca „o mare parte din personalul roman detasat sa fie readus in tara pentru a contribui la proiectele programate anul viitor“, explica Buga noua strategie de HR a Mobexpert.

Noua echipa de la Mobexpert Sofia va fi constituita din peste 100 de angajati, dintre care 20 vor forma divizia de conducere.

Ceilalti 80 de angajati necesari echipei din Sofia vor fi recrutati de pe piata bulgara cu ajutorul unei companii de HR locale si vor ocupa functii ca lucrator comercial, consilieri, coordonari de vinzari, mentenanta sau directori de logistica. In ceea ce priveste salariile, Buga spune ca „nivelul de salarizare va fi similar cu cel din Romania“.

„Candidatii urmeaza etapele unui demers clasic de recrutare: isi depun candidaturile, trec printr-un proces de preselectie si, intr-o a doua faza, sustin citeva probe de aptitudini, mai ales cei care candideaza pentru posturile ce presupun contacte cu clientii, sau de coordonare“, spune directorul de Retail al Mobexpert.

„Este o politica buna de personal pentru cei care isi deschid noi birouri in alte tari. Iau managementul de aici, romani care cunosc foarte bine cultura organizationala, si ii duc in Sofia, cum e cazul Mobexpert, pentru a-i ajuta pe straini sa se adapteze la stilul companiei“, explica Ariel Ungureanu, consultant HR la Barnett McCall Recruitment.

Acesta spune ca nu o sa le fie greu romanilor sa se adapteze acolo, pentru ca „pietele seamana foarte mult“ si, in plus, pe linga salariile de pina la 2.000 de euro, managerii romani vor avea si indemnizatii de acomodare, care le vor asigura un trai mai bun decit in Romania.

Integral in Cotidianul