Ginditi-va bine cind spuneti „Romania“ si „noi, romanii“. Nu mai fiti atit de generosi si nu uitati: traim in doua state asternute in aceeasi tara si vorbite in aceeasi limba.

In primul, domnesc ei, bugetul si imunitatea. In al doilea stati dumneavoastra, legea si presedintele suspendat, reconfirmat si de miini legat. Si, in general, prisositi.

Cu exceptia situatiilor in care v-ati sau v-au pensionat. Atunci incasati ingrasarea preelectorala a punctului de pensie.

Dar punctul de drept? Povestea punctului de drept si iluzia justitiei europene in Romania celor doua state suprapuse s-au incheiat vizibil si neobrazat o data cu ultima pronuntare a Curtii Constitutionale. Ea l-a condamnat pe Adrian Nastase la imunitate pe viata.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata pentru acte de coruptie. Ca de obicei, inculpatul din os de demnitar a cerut insistent sa ajunga in fata instantei.

Stia de ce, asa cum stie inotatorul intepat de circei de ce striga dupa colac. Avocatii au aparut in instanta si au apasat pe butonul de avarie: au invocat exceptia de neconstitutionalitate.

Curtea Constitutionala, care abia terminase de indreptat legea in cazul urgisitului Iliescu Ion, a cugetat si a raspuns: acuzatul Nastase a fost trimis in judecata prin incalcarea legii. Adica: legea care spune ca fostii demnitari pot fi anchetati e incorecta. Neconstitutionala. De ce? Pentru ca discrimineaza.

Intre cine si cine? Intre demnitarii in functie (care au imunitate) si cei care au fost demnitari. Mai clar: Curtea a stabilit ca oricine a fost demnitar, un minut sau o ora, e scutit, pe viata, de incidenta legii.

A fost, astfel, enuntat si stabilit un nou principiu de drept: un cetatean roman care s-a atins, cit de cit, de functii in stat nu mai pierde nicicind aceasta calitate sacra si suprajuridica. Odata incheiata functia, el e insemnat, pe veci, cu sigiliul exceptiei si se asaza in casta cetatenilor cu drepturi speciale.

Curtea Constitutionala a instituit, de drept, rasismul juridic, intr-o tara cu doua rinduri de cetateni. Nu va ramine decit sa va jucati sansa. Am impresia ca decizia Curtii va obliga sa va abandonati copiii in fata sediilor de partid. Intr-o zi vor prinde, poate, minutul de functie in stat care ii impinge in casta superioara si ii face imuni pe viata. Cu tot neamul lor.

Parlamentarii au hotarit, pas cu pas, in ultimii 18 ani, ca: nu pot fi anchetati de DNA, nu pot fi perchezitionati, pot impusca sau trece cu 4x4 peste TxT cetateni din afara castei, pot lua ilegal credite, pot falimenta companii

(legea insolvabilitatii se modifica, in functie de nevoi) si se autosupravegheaza prin agentia Agentia Nationala de Integritate (o ruda mai docila si mai senila a

Tamarei). Daca, la sfirsit, toate aceste prevederi speciale nu sint de-ajuns, apare o decizie a Curtii care constata grijuliu ca legea e incalcata cu precadere de procurorii care se incapatineaza sa ancheteze. Iar daca nici asta nu e de-ajuns,

intra in functie un corp select de medici care livreaza certificate de pre-deces: un cancer pe termen limitat sau o leucemie cu suspendare. Asta, pentru ei, romanii, spre deosebire de dumneavoastra, romanii.