Mii de desene si teorii stiintifice apartinad lui Leonardo da Vinci vor putea fi vizionate, in curand, gratuit, pe internet. Majoritatea manuscriselor lui Da Vinci puteau fi vazute pana in prezent doar de cercetatori. Muzeul National Leonardo, a promis ca va scana aproximativ 12.000 de pagini cu operele acestuia si ca va crea o arhiva online.

Pe site-ul www.leonardodigitale.com, creat cu sprijinul Uniunii Europene, primele 3000 de pagini au fost deja scanate, informeaza telegraph.co.uk.

Desenele, datand de la sfarsitul secolului al 15-lea si inceputul secolului al 16-lea, demonstreaza abilitatile lui Da Vinci in domenii variate precum zoologia, botanica, geometria, astronomia, mecanica si armele de razboi.

Codicele Leicester a fost cumparat in 1994, la o licitatie, de Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, pentru suma de 30,8 milioane de dolari. Codicele a devenit astfel cea mai scumpa carte din lume vanduta la o licitatie.

Arhiva digitala e-Leo permite consultarea online a materialelor documentare conservate la Biblioteca Comunale Leonardiana.

Consultarea documentelor este gratuita si autorizata prin completarea unui formular de inregistrare online la Biblioteca Comunale Leonardiana, numai in scopul realizarii de studii private.

In prezent arhiva este in limba italiana, insa in cel mult doua luni va fi disponibila online o sectiune in limba engleza, mai scrie telegraph.co.uk.