In ceea ce priveste inflatia, multi analisti economici apreciaza deciziile luate de BNR.

BNR, care are ca principal obiectiv tinerea inflatiei sub control, dar care are ca obiectiv secundar si aderarea Romaniei la euro - si deci tinerea cursului leu/euro intr-un culoar bine stabilit - ei bine, BNR este o institutie independenta care ia decizii asa cum crede ca este necesar, in functie de informatiile pe care le detine in privinta economiei precum si a politicilor guvernului.

In Anglia, Banca Angliei a obtinut independenta doar dupa 1997 si este criticata de catre industria prelucratoare ca duce o politica prea drastica de tintire a inflatiei si dauneaza producatorilor si exportarilor locali.

In Italia — care este tara membra euro cu cea mai redusa crestere economica in ultimii 5 ani si care pierde din competitivitate pe zi ce trece — sunt din ce in ce mai multe voci ale oamenilor politici ca Italia sa iasa din zona euro, sa treaca inapoi la lira, sa o deprecieze si, in acest mod, economia sa castige in competitivitate.

De asemenea, deciziile BCE nu sunt de putine ori criticate de oficiali guvernamentali din diferite tari membre.

Acest blog se doreste un club de discutii pe diferite teme. Iar Claudiu mi-a dat aceasta tema, a justetii politicii BNR, pe care propun sa o discutam:

In perioada iulie 2004-iulie 2007 aprecierea leului a fost de aproximativ 25% (era 4,10 RON, azi este 3,10 RON).

Pe acelasi interval, inflatia cumulata a fost de 20%.

Si incep sa curga intrebarile:

1. Daca, in pofida unei aprecieri a leului cu 25%, inflatia a fost totusi de 20%, cat de eficienta este politica binomului BNR-guvern?

2. Ani de zile preturile au fost legate de cursul de schimb. Totusi, nu cred ca in ultimii 2 ani preturile in lei au scazut cu 25% (nici chiar cele legate strict de cursul de schimb, in speta cele din import).

3. Cursul de schimb reflecta o situatie reala, a cererii si ofertei de valuta. Dar el nu reflecta starea reala a economiei. In pofida faptului ca Romania este una din tarile cele mai atractive pentru capitalurile straine nespeculative, totusi investitiile nespeculative, chiar corectate cu banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate, nu justifica evolutia cursului de schimb.

Capitalurile speculative au capatat o pondere prea importanta in balanta de plati. Chiar daca BNR crede ca le tine sub control, aceasta situatie nu foloseste nimanui.

4. O analiza exceptionala a situatiei macroeconomice actuale este facuta de domnul Radu Soviani in The Moneyexpress (”Show me the money”)

5.

Inca o intrebare, pur teoretica, dar care ne arata cu claritate de ce actiunile BNR sunt criticabile: daca guvernul decide ca, incepand de maine, pretul in lei al energiei electrice se dubleaza, ce face BNR? Va duce dobanda de interventie la 15%, astfel incat cursul de schimb sa ajunga la 2 RON/euro si efectul cumulat al reducerilor de preturi sa compenseze cresterea la energie? Si, in final, BNR sa poata raporta in 2007 o inflatie mai mica decat in 2006?

Eu stiu ca BNR are ca principal obiectiv stabilitatea preturilor, dar exista o rata naturala de inflatie sub care nu se poate scadea decat cu sacrificii mari si inutile.