Producatorul de sare Salinen Austria a anuntat, ieri, ca este interesat sa preia firma romaneasca de stat Salrom, urmind sa investeasca 60 de milioane de euro in prima faza, si a initiat discutii cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si cu sindicatele in acest sens.

„Am discutat cu AVAS si speram sa fie organizata in vara o licitatie pentru selectarea consultantului, urmind ca privatizarea propriu-zisa sa aiba loc cel mai devreme la sfirsitul acestui an sau la inceputul anului viitor“, a declarat luni, la o conferinta de presa, Stefan Maix, Managing Director al Salinen Austria.

El a precizat ca, in urma negocierilor avute cu Federatia Sindicala Romsal, care reprezinta salariatii Salrom, a fost convenit un program comun privind intentia de cooperare si dezvoltare in cazul privatizarii. „S-au stabilit ca obiective principale in primul rind nedivizarea societatii, modernizarea unitatilor existente si dezvoltarea lor prin investitii.

Totodata, imediat dupa privatizare, 10% din actiunile societatii vor fi puse la dispozitia unui fond al salariatilor Salrom dupa modelul practicat in Austria din 1997“, a spus Maix.

Investitia partii austriece va fi de 60 de milioane de euro, potrivit oficialului Salinen. Directorul Salinen a mai afirmat ca firma austriaca este interesata si de activitatile de turism ale Salrom, intrucit si Salinen are astfel de activitati, salinele sale fiind vizitate anual de 500.000 de turisti.

Intrebat despre valoarea de cumparare a Salrom, Maix a precizat ca va fi inferioara nivelului investitiilor. La sfirsitul programului de restructurare vor ramine in jur de 800 de angajati, dintre cei 2.100 din prezent, a precizat el.

„Pentru cei care vor fi disponibilizati am negociat plati compensatorii individuale de 40.000 de lei net“, a spus presedintele sindicatului Salrom, Nicolae Oros. El a mai spus ca discutiile dintre federatie si firma austriaca s-au axat doar pe componenta sociala. „Noi nu avem mandat de privatizare, orice investitor ne va invita la discutii ne vom aseza cu el la masa.

Cind forma de privatizare va fi stabilita, vom analiza si vom lua o pozitie pro sau contra“, a mai spus Oros. Statul vrea sa transfere doua milioane din actiunile Salrom, adica circa 49% din companie, catre Fondul Proprietatea, a afirmat Oros.

Laszlo Gyerko, vicepresedinte al AVAS pe probleme de privatizare, a confirmat interesul austriecilor pentru Salrom. „I-au facut o vizita presedintelui AVAS acum trei-patru saptamini si au transmis si o scrisoare oficiala de interes. Momentan, sintem in stadiul selectiei consultantului pentru a stabili metoda de privatizare a Salrom.

In afara de Salinen, din cite stiu nu avem alte scrisori oficiale de interes, de cind am preluat Salrom de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie“, ne-a precizat Gyerko.

Salrom este unul dintre cei mai mari producatori de sare din Europa, cu o productie de circa 2,5 milioane de tone pe an, din care aproximativ 1,6 milioane de tone inseamna sarea in solutie, folosita de combinatele chimice precum Oltchim. La sfirsitul anului 2005, Salrom a avut un profit net de circa 450.000 de lei.

Cele sapte unitati de productie (Ocna Dej, Cacica, Ocna Mures, Praid, Rimnicu Vilcea, Slanic Prahova si Tirgu Ocna) nu au personalitate juridica si au circa 2.100 de angajati. Compania austriaca Salinen Austria AG face parte din grupul Osterreichische Salinen AG, in care mai exista si compania Salinen Tourismus GmbH, precum si alte patru companii axate pe investitii financiare.

integral in Cotidianul