Doar garsonierele confort II si III au ramas accesibile pentru majoritatea chiriasilor din Bucuresti. Cele mai multe unitati de acest tip se afla in zonele Titan, Dimitrov, Eroii Revolutiei sau Rahova si costa, in medie, 200 de euro lunar. Confortul I si mobilierul ridica pretul chiriei in aceleasi zone la 250 de euro.

Daca criteriul confort este principalul aspect luat in calcul de potentialul cumparator al unei locuinte, nu acelasi lucru se poate spune si despre chirias, care accepta sa plateasca o suma mai mica contra unei limitari de suprafata. „Oamenii prefera sa se duca la 28 mp, nu la 42 mp, doar pentru ca platesc mai putin. Primul criteriu al chiriasului este pretul.

Cele mai cerute sint cele aflate in zona metroului sau cu acces usor la mijloacele de transport in comun. Cererea principala este ca garsoniera sa fie cit mai ieftina, nemobilata si cit de cit finisata“, spune Dan Titel, manager la compania Domus Imobiliare.

Cererea este foarte mare si se ajunge la adevarate licitatii. „Garsonierele si apartamentele cu doua camere se dau in nici o ora dupa ce se scot la inchiriere. Este o practica frecventa ca proprietarii sa cheme la aceeasi ora mai multi doritori si sa vada cine da mai mult“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Cele mai ieftine garsoniere confort I sint in cartierele Dristor, Drumul Taberei, Pantelimon si Militari. Locuintele sint in general mobilate sau semimobilate. In aceste zone, pretul chiriei lunare nu scade sub 250 de euro.

Totusi, in zone precum Vatra Luminoasa, Iancului sau Piata Alba Iulia, considerate bine cotate pe piata imobiliara, se pot gasi garsoniere de inchiriat la acelasi pret cu care sint inchiriate cele din cartiere, adica doar 250 de euro. Desi in aceste zone pretul locuintelor este in general ridicat, chiria nu este tocmai mare pentru ca garsonierele sint fie la parter, fie nu sint deloc mobilate.

Pretul mic mai este dat si de faptul ca locuinta se afla in vila si presupune utilizarea la comun a anumitor dependinte, precum baia, bucataria sau curtea. In Berceni, preturile variaza intre 250 si 350 de euro, suma lunara de platit pentru o garsoniera confort I, mobilata, renovata, cu imbunatatiri si in general utilata.