Organizatia Amnesty International (AI) cere comunitatii internationale sa ii aduca in fata justitiei pe membrii contingentului romanesc din Kosovo acuzati de uciderea cu gloante de cauciuc a doi etnici albanezi in cursul protestelor desfasurate in februarie la Pristina, informeaza un comunicat oficial, relateaza Mediafax.

Robert Dean, procuror international in cadrul Departamentului ONU al Justitiei, stabilea intr-un raport dat publicitatii la 3 iulie ca moartea etnicilor albanezi Mon Balaj si Arben Xheladini, la 10 februarie, a fost

cauzata de folosirea necorespunzatoare a gloantelor de cauciuc de catre cel putin unul, posibil doi membri ai contingentului romanesc din cadrul UNMIK (Administratia interimara ONU in Kosovo).

Raportul sublinia ca nu exista dovezi suficiente pentru a fi stabilita o responsabilitate individuala in acest incident. La 21 martie, Romania a retras din Kosovo 11 membri ai politiei internationale implicati in investigatii.

Un raport interimar publicat in aprilie concluziona ca exista dovezi care demonstreaza implicarea directa a membrilor contingentului romanesc in impuscarea mortala a protestatarilor.

"Membrii politiei internationale suspectati de incalcari ale drepturilor omului nu ar trebui sa scape de justitie ascunzandu-se in spatele frontierelor nationale. Comunitatea internationala a fost mandatata de Consiliul de Securitate ONU sa restabileasca ordinea si sa vegheze la respectarea drepturilor omului in Kosovo.

Natiunile Unite si statele participante trebuie sa se asigure ca cei responsabili de incalcari ale drepturilor omului, de acte criminale sau de comportamente gresite sunt adusi in fata justitiei", afirma Sian Jones, reprezentantul Amnesty International in Kosovo.

integral in Romania Libera