Prima sedinta bursiera din saptamana a adus o evolutie in general pozitiva a acesteia, exemplele de actiuni care au evoluat in scadere fiind destul de putine ca numar. Lichiditatea insa a scazut fata de nivelurile consemnate in cursul saptamanilor anterioare.

Valoarea totala a tranzactiilor de ieri a fost de 22,7 milioane de euro, din care 16,7 milioane de euro pe piata principala si 6 milioane de euro pe piata Rasdaq.

Variatiile indicilor bursieri au fost moderat pozitive in aproape toate cazurile. Cel mai mult s-a apreciat BET-FI (±1,22%), in vreme ce evolutia cea mai slaba a fost a ROTX (-0,22%).

In cadrul fiecarui sector de activitate evolutiile au fost mixte. In cazul bancilor, de exemplu, am avut scaderi pentru BRD-GSG, evolutie neutra pentru Banca Transilvania si crestere pentru Banca Comerciala Carpatica. Situatie similara si in cazul companiilor petroliere: Petrom s-a apreciat usor, in vreme ce Rompetrol Rafinare Constanta a scazut.

Evolutie foarte buna am avut in cadrul sectorului farmaceutic, unde titlurile Antibiotice Iasi au crescut cu peste 7%, in vreme ce actiunile Biofarm Bucuresti s-au apreciat si ele cu circa un punct procentual.

In ceea ce priveste SIF-urile, cresterile au fost genralizate, dar de amploare moderata.

Cel mai mult s-a apreciat SIF4 Muntenia (±2,41). Lichiditatea pentru SIF-uri a scazut destul de mult fata de media inregistrata saptamana trecuta. Practic, un singur SIF din cele cinci a reusit ieri sa genereze un volum de tranzactionare mai mare de un milion de actiuni (este vorba despre SIF3 Transilvania).

de Iulian Panait, analist KDT Invest

integral in Romania Libera