O parte dintre cei 18 jurnalisti concediati vineri de „Romania libera” vor actiona in justitie cotidianul patronat de Dan Grigore Adamescu. Sindicatul Initiativa R (din care acestia fac parte) motiveaza demersul prin felul in care au decurs renegocierile intre jurnalisti si patronat.

Printre concediati se numara Sorin Ghica (care lucra la Departamentul investigatii), Maria Capelos (fosta sefa de la relatii publice), Adrian Stoica (economic) si Gabi Dinulescu (fosta sefa de la Departamentul cultura). Acestia erau si membri ai Sindicatului Initiativa R, care va sprijini actiunile lor in instanta.

Ca multi alti vechi angajati ai „Romaniei libere”, sase dintre cei 18 jurnalisti disponibilizati aveau o clauza in contract care le garanta 24 de salarii compensatorii cu preaviz de sase luni in cazul unei concedieri.

Celor sase li s-au promis mariri pentru a-si schimba contractele, insa la o luna dupa aceea ei au fost concediati in urma unui plan de restructurari, fara ca decizia sa le fie motivata.

Argumentul: restructurare

Sursele EVZ prezinta insa o perspectiva mai larga asupra situatiei de la „Romania libera”. Dintre cei 18 oameni disponibilizati, doar sase aveau clauza salariilor compensatorii in contract. Cinci lucrau in redactia ziarului, iar restul pana la 18 in departamentele PR, arhiva electronica sau in tara, in calitate de corespondenti.

De asemenea, planul de restructurari de la „Romania Libera” a dus si la marirea salariilor a aproape 70 de jurnalisti. Potrivit acelorasi surse, salariile reporterilor si ale sefilor de departamente sunt, in unele cazuri, chiar si de 3-4 ori mai mari.

integral in EvZ