Nimic nu este mai daunator acestei tari, vietii noastre in general, decat armata de lacuste hoate, indolente si tampite care capuseaza institutiile publice. Va rugam, legati-va centurile de siguranta, vom survola Tara Nesimtirii Absolute

1.

Construim autostrazi de secolul XXI in mijlocul unor barbarii specifice unor veacuri ceva mai fragede: dam foc miristilor pentru a profita de senzatiile tari ale sofatului printre nori de fum; furam gardurile imprejmuitoare ca sa avem parte de iepuri, cai si fazani in fata masinii; inauguram autostrazi fara a ne asigura ca avem si auxiliarele: benzinarii, parcari, cabine telefonice, dispozitive

de semnalizare etc. Exista niste oameni platiti pentru a rezolva toate aceste probleme. Concluzia? Ii platim degeaba.

2. E plina tara de sosele, strazi si trotuare devastate de lama buldozerelor, pentru ca - pardon! - e santier in lucru.

Toate bune, numai ca pe majoritatea santierelor in lucru nu se prea lucreaza! Si de aici intrebarea: mai, fratilor, de ce nu spargeti voi doar atat cat puteti lucra? Problema nu e insa la constructori, ci la trepadusii bugetari care le dau contracte fara a le impune si conditii severe de executie.

3. Saptamana trecuta, sute de romani au patimit ore in sir la frontiera cu Serbia, intrucat MAE (liberalul Cioroianu) n-a informat MAI (liberalul David) ca pentru a trece in tara vecina nu mai e nevoie de viza. Socul maxim a fost insa a doua zi, cand Externele au explicat de ce s-a intamplat una ca asta: pentru ca ei dadusera un comunicat de presa!!!

4. Pentru al doilea an consecutiv, trenul spre litoral este un cosmar. Cinci ore de la Bucuresti la Constanta, inca una sau chiar doua daca vrei sa ajungi la Neptun. Explicatia e simpla: se lucreaza.

O intrebare: de ce se lucreaza in plin sezon turistic? Si o constatare: priviti cu atentie la ce se intampla de-a lungul caii ferate, veti vedea ca nu se prea lucreaza! Tocmai de aceea cosmarul CFR se lungeste pana la Sfantu’-Asteapta.

5. Bagajele in Gara de Nord: o porcarie sinistra. „Evenimentul zilei” si-a batut gura de pomana, zile in sir: nici sefii garii, nici cei ai CFR ori ai Ministerului Transporturilor nu au miscat vreun deget pentru a introduce un serviciu civilizat de bagaje in cea mai mare poarta feroviara a tarii.

Nu e o treaba nici costisitoare, nici complicata: cateva zeci, poate sute de carucioare cu fisa, asa cum se intampla in toate garile si aeroporturile din Europa. Cu un efort minim, ar fi scutiti de chinuri sute de mii de oameni - unii, bolnavi sau batrani - care trec anual prin Gara de Nord, cocosandu-se sub greutatea gentilor si a sacoselor.

6. O mostra de idiotenie in inima Romaniei: marcajele de la metroul bucurestean. Pentru cineva care nu stie pe dinafara traseele trenului subteran, o calatorie cu metroul este o aventura. Risti sa te trezesti pe alt tronson ori s-o apuci in alta directie, pentru ca sagetile indicatoare sunt rare, minuscule si neclare. In plus, nu exista harti ale metroului.

Nici pe peron nu ti-e clar: IMGB e incolo sau incolo? Iar daca te afli in vagon si vrei sa cobori la Grozavesti, degeaba cauti cu privirea o inscriptie pe peretii statiei. Rarisimele marcaje sunt vizibile doar din cateva vagoane; din celelalte - Dumnezeu cu mila.

7. Si tot despre metrou: inscriptiile de pe scara rulanta. Dupa ani intregi de circulatie haotica, s-a gandit, in sfarsit, cineva ca trebuie organizat mersul cu „rulanta”: cei care stau pe loc sa se pozitioneze pe partea dreapta, lasand astfel culoarul liber, pe stanga, pentru cei grabiti, care vor sa „faca pasi”.

Rezolvarea este insa de o imbecilitate absoluta: niste talpi vopsite pe treptele scarii rulante, din care nu intelege nimeni nimic.

Solutiile pentru metrou le-au dat altii, demult, in marile orase ale lumii. In Londra, de exemplu, marcajele sunt atat de clare, din doi in doi metri, incat chiar si un salbatic venit din periferiile imperiului britanic se descurca fara probleme.

Iar Londra are un metrou cu zeci de trasee subterane, nu cu doua-trei ca dragul nostru Bucuresti! Iar la scarile rulante scrie clar, din metru in metru, la vedere: „Stationeaza pe dreapta!”.

Sunt doar cateva dintre „maruntisurile” care ne amarasc viata, din cauza unor functionari care fie nu sunt in stare, fie nu vor sa gandeasca. De hotie, poate, ne va lecui cineva, candva, dar de prostie si de indolenta nu ne va scapa nimeni, niciodata!