Ce daca bucurestenii se obisnuisera cu acest parc! Se vor obisnui - e drept, nu toti - si cu noul cartier de penthouse-uri cu acelasi nume. Ca nu-mi inchipui ca dl acela vrea sa construiasca acolo un cartier ieftin. Nici n-ar avea haz. De ce sa faci asa ceva la Bordei? Acolo trebuie sa schimbi, vorba poetului, "sapa-n condei si brazda-n calimara" sau, mai ales, "porecla in renume".

Va amintiti cantecul: "In gradina lui Ion, toate pasarile dorm..."? si cum a parodiat poporul, in vremurile de trista amintire, acest frumos inceput? "In gradina lui Ion, partidu-a turnat beton". Acum, partidul nu mai e, sunt mai multe si toate se bat care sa toarne mai mult beton in gradina lui Ion sau a oricui ar fi.

Dar ce zic eu sa toarne beton? Sa taie copaci (ei le zic pomi, si celor fructiferi, si celor din padure, ca pentru ei fructele nu au nici o importanta, doar banii), sa dispara cat mai repede toate spatiile cat de cat verzi, sa nu le mai aminteasca, celor mai multi, de islazul pe care vor fi pascut vitele.

Asa se explica pasiunea pentru betoane a activistului de partid comunist, probabil ca la fel se explica si cea a activistului de partide diverse, ajuns pe la primarie sau prin afaceri cu toate partidele. Atata doar ca activistului de tip nou ii surade mai intai suma care se iteste in spatele fiecarui teren "deminat" de iarba, arbori, eventual flori.

Astazi Parcul Bordei, maine Herastraul, poimaine - de ce nu? - Cimitirul Bellu, ca si ala e tot un fel de parc. Cum au aruncat autoritatile sovietice si apoi cele ucrainene oasele mitropolitilor bucovineni pe aleile monumentalului cimitir romanesc din Cernauti pot sa faca si imbogatitii de revolutie si tranzitie, nu-i asa?

Anunt pe aceasta cale Primaria Capitalei si pe toti cei interesati ca mai exista copaci verzi, inca in picioare, si in Piata Foisorul de Foc, si in curtea Casei Scriitorilor, si pe la Academie, unde e un parc intreg (ce insolenta!

L-au pastrat si nu l-au vandut inca pentru a se construi vreun building de afaceri!), si pe la sosea sau in Primaverii (dar aici stau chiar unii dintre ei) si-n multe alte locuri.

Ar mai fi de taiat, nu stiu cum de nu se vede de pe geamurile Primariei Capitalei, si de asanat Cismigiul (Ceausescu a asanat Balta Brailei, dvs. nici pe asta?), un teren vast pentru mai multi afaceristi.

Sau: ce bine i-ar sta unui cartier de afaceri, cu buildinguri de 25 de etaje, in parcul din Piata Unirii, unde nu s-a putut cladi Catedrala Neamului! Apropo, asta nu se mai face? Ca, parca, printre atatea cartiere "franceze" s.a.m.d. incepi sa visezi o Catedrala ca aceea! A, pai a ramas neatins si Parcul Carol. L-au atins putin cand cu Catedrala, dar s-au retras.

Donald Trump si-a pus pe celebrul "Trump Tower" de la New York un fel de mica padure de brazi, pe colt, la mai multe etaje, vesticii, ba si unii "retrograzi" de pe la noi, isi fac gradini pe terasele blocurilor. Astea nu pot suplini insa parcurile si spatiile verzi pe care le-au, sa zicem asa, "dezlocuit".

Arhimede spunea ca orice corp scufundat intr-un lichid sufera o presiune verticala de jos in sus, egala cu greutatea cantitatii de lichid dislocat. Atentie deci cu dezlocuirea parcurilor, a copacilor, a Deltei Dunarii, mai ales a acesteia, ca e cu apa si ati vazut ce spune legea lui Arhimede! si, in fond, nu e si Delta un Bordei? Mai mare. Iar Costanda nu va face tot bordeie? Dar mult mai mari.