Vremea va fi calduroasa in toata tara, marti, caniculara in Oltenia, Muntenia, sudul Banatului si al Moldovei, avertizeaza meteorologii.

Marti dimineata la ora 8:45 erau deja 28 de grade la Moldova Veche, si Giurgiu, 27 la Sibiu si Drobeta Turnu-Severin si 26 de grade la Zalau si Timisoara.

Temperaturile maxime se vor incadra astazi intre 28 de grade in nord-vest si pe litoral si 37 de grade in sud.

Indicele de confort termic (temperatura-umezeala) va atinge si depasi usor pragul critic de 80, local in Campia Romana.

Vin furtunile! Se pot produce inundatii

Meteorologii au emis o avertizare cu cod galben valabila pentru toata tara pana joi dimineata. Astfel, de marti dupa-amiaza, vremea devine instabila in toate regiunile si vor fi vijelii, descarcari electrice, ploi cu caracter torential si izolat grindina.

Aceste fenomene vor cuprinde marti regiunile vestice, nordice si centrale. In Maramures si local in Transilvania cantitatile de apa vor depasi 30-35 l/mp;

Miercuri, 11 iulie si in noaptea de miercuri spre joi fenomenele asociate instabilitatii atmosferice se vor manifesta si in sudul si estul tarii. Local in Moldova si Muntenia, cu precadere in zonele de deal si de munte, cantitatile de apa ar putea depasi 40-50 l/mp.

Avertizare hidrologica

Si hidrologii avertizeaza cu cod galben fenomene periculoase.

De marti seara exista risc de producere de viituri rapide pe versanti si pe raurile mici si cresteri de niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie pe cursurile superioare ale raurilor: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Mures, Olt, Arges, Ialomita, Buzau, Rm.Sarat, Putna, Trotus, Bistrita, Moldova, Suceava, Prut.

Aceleasi fenomene se pot produce si pe unii afluenti ai raurilor din judetele: Satu Mare, Salaj, Maramures, Bistrita Nasaud, Suceava, Botosani, Mures, Harghita, Neamt, Bacau, Brasov, Covasna, Vrancea, Arges, Dambovita, Prahova si Buzau.