Daca in Capitala firmele de recrutare "alearga" in special dupa candidatii pentru functii de top, in provincie s-a ajuns in situatia de a face "head-hunting" pentru tinichigii auto si bucatari-sefi.

A existat o perioada in care Bucurestiul reprezenta raiul locurilor de munca. Oamenii migrau din provincie catre Capitala in speranta ca aici vor castiga mult mai mult decat in localitatea de bastina. De ceva timp, lucrurile incep sa se schimbe. Angajatorii din provincie si-au imbunatatit oferta salariala, incercand in acest mod sa-si fidelizeze forta de munca.

Pe de alta parte, in Bucuresti este nevoie in continuare de personal. Dezvoltarea economica pe care a cunoscut-o acest oras in ultimii ani a facut ca necesarul sa fie din ce in ce mai mare.

Desi exista solicitari din partea angajatorilor si pentru munca necalificata si pentru meseriasi, firmele de recrutare din Bucuresti cauta mai mult personal de top, care poate ocupa pozitii importante in diverse societati. In provincie insa, criza fortei de munca incepe sa-si arate "coltii" - exista deficit cam pentru toate posturile si in toate domeniile.

Angajatul dicteaza

Chiar daca solicitarile pentru locuri de munca difera pe zone, exista un lucru care poate fi considerat o caracteristica a pietei muncii la nivel national: pretentiile salariale. La ora actuala, cei care dicteaza sunt lucratorii. Angajatorii nu pot face altceva decat sa se supuna regulilor si sa umble la pachetele de beneficii pe care le ofera personalului in incercarea de a-l pastra.

In plus, nu putem spune ca exista un domeniu care nu are dificultati in ocuparea posturilor. Aceasta problema a fost recunoscuta, chiar daca destul de tarziu, si de oficialii guvernamentali.

Asa ca nu ramane decat o singura solutie prin care deficitul poate fi combatut - majorarile salariale.

Un studiu Best Employers releva faptul ca atitudinea angajatilor este in continua schimbare. Acestia devin tot mai constienti de valoarea lor. Potrivit analizei amintite, 83% din specialistii in resurse umane care lucreaza in companii cu un ritm de crestere accelerat considera ca in urmatorii ani angajarea va deveni cea mai grava problema pentru firme.

Profesionistii cu abilitati in domeniul tehnic, leadership sau vanzari vor fi cei mai vanati.

Problemele din provincie

Firmele care activeaza in provincie se confrunta tot mai des cu o criza acuta de personal. Chiar daca sunt diferente destul de mari intre ceea ce se cauta in Transilvania, de exemplu, si ceea ce se cauta in Moldova, peste tot se simte lipsa fortei de munca bine pregatita. In plus, recrutarea s-a mutat din Capitala spre provincie.

Multitudinea de firme care activeaza in sectorul recrutarilor dovedeste faptul ca domeniul este unul in plina dezvoltare.

Exista insa si o veste buna, in toata aceasta mare de vesti negre: romanii incep sa revina in tara. Startul pare a fi dat de persoanele care in afara granitelor ocupa pozitii de top in firme si care aplica tot mai des pe site-urile de recrutare din Romania in speranta ca vor gasi ceva de lucru acasa.

Moldova are nevoie de profesionisti

Daca impartim piata muncii in functie de provinciile istorice, vom constata ca solicitarile sunt impartite in functie de zona unde activeaza angajatorul.

Moldova este locul din care s-a plecat masiv peste hotare. Cauza principala a acestei migratii a fost saracia crunta care a lovit atat mediul urban, cat si pe cel rural, imediat dupa 1989. Acesta este motivul principal pentru care angajatorii cu afaceri in Moldova gasesc foarte greu oamenii necesari pentru derularea activitatilor.

"Daca facem un fel de clasament al celor mai cautate joburi, in Moldova, in functie de solicitarile venite pe adresa companiei noastre, atunci este vorba despre cele de contabil, economist, agenti de vanzari, director de vanzari, programatori (Juniori si Seniori), dar si despre meserii ca electrician, tinichigiu etc.

Ca probleme de recrutare se pot identifica neseriozitatea candidatilor cu privire la interviu, a datelor si informatiilor din CV, dar si a unui grad mare de fluctuatie ce intervine intre candidat si angajator.

In acest sens, compania noastra, in colaborare cu o firma de webdesign, a realizat doua site-uri numai pentru recrutare, unul local si unul national. Cel local este estimat sa-si inceapa activitatea in curand si va fi accesat pe adresa http://www.joburi.oniasi.ro.

La ora actuala, pretentiile angajatorilor sunt foarte ridicate cand e vorba despre incadrarea de personal. Aici intervin in primul rand atributiile care sunt multiple si incarcate, avand in vedere fisa postului.

De exemplu: o secretara intr-o societate are atributii de secretariat, relatii cu clientii, receptie documente, expediere documente, faxuri etc., in alta companie pe langa aceste atributii se adauga si cea de contabilitate primara etc. O alta problema este aceea a cerintelor pentru post.

De exemplu, se solicita secretara cu studii superioare, de preferat studii economice, efectul fiind urmatorul: se angajeaza absolventa de studii superioare, profil economic, insa aceasta persoana va lucra doar pe termen scurt deoarece doreste profesarea meseriei pentru care detine diploma. Este unul dintre multele cazuri de identificare gresita a nevoii de personal.

Daca vorbim insa despre pretentiile angajatilor, prima este legata de salariu. Dar aceasta este cumulata cu mediul de lucru, programul, beneficiile etc.", ne-a declarat Stefan Cuculeac, senior HR Consultant la firma ieseana Job Consulting Romania.

"Head-hunting" pentru bucatari

Putin mai jos, in Galati, problemele tin intr-un fel de afacerile de sezon. Daniela Cristea, manager de resurse umane la Head Hunter" S MMV, ne-a spus ca dificultatile cele mai mari in recrutare sunt in constructii, dar si in sectorul HORECA. "In zona noastra, in principal pe constructii, sunt probleme, incepand cu varfurile si terminand cu muncitorii necalificati.

Desi poate parea ciudat, este criza de ospatari si bucatari. Aceste joburi sunt foarte cerute pe perioada verii. In ciuda faptului ca exista cursuri de calificare organizate de AJOFM, cei care termina aceasta pregatire nu pot lucra nici macar in calitate de ajutor de bucatar. Dupa doua saptamani de practica, pleaca pentru ca nu fac fata. Si in IT este nevoie de personal.

De asemenea, oamenii de vanzari nu sunt foarte multi, in special pentru vanzarile directe. Pe de alta parte, pentru pozitiile "de top" din Galati nu sunt probleme. Oamenii sunt bine pregatiti, iar

angajatorii au ajuns sa dea salarii apropiate de cele din Capitala. Daca e sa va spun pe ce facem head-hunting, ei bine, pe bucatarii-sefi. Acum sunt in cautarea unor persoane care sa ocupe o astfel de pozitie si nu gasesc. Practic, nu am de unde sa-i iau. Daca aducem pe cineva din afara localitatii costa prea mult. Un bucatar-sef relocat cere cel putin 3.000 de euro lunar", a precizat Cristea.

Transilvania: conteaza cartea de vizita a angajatorului

Zona Transilvaniei seamana foarte mult cu cea a Capitalei in ceea ce priveste pretentiile angajatilor. Apropierea de Occident i-a facut pe salariatii de aici sa fie foarte selectivi atunci cand vine vorba despre alegerea unui job. Specialistii in resurse umane spun ca acum cele mai importante sunt pretentiile candidatilor, nu cele ale angajatorilor.

De obicei, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca tin cont, pe langa salariu, si de prestigiul firmei la care urmeaza sa lucreze. Pentru transilvaneni, cartea de vizita este foarte importanta.

Si aici piata muncii este deficitara cam in toate domeniile. Se cauta atat forta de munca necalificata, cat si personal cu studii superioare care sa lucreze in departamente-cheie ale unor companii. Dintre domeniile care inregistreaza deficit, cel al constructiilor este in top.

Desi muncitori se gasesc destul de usor, problemele apar atunci cand este vorba despre ingineri in constructii si maistri care sa ocupe posturile de sefi de lucrari. "La ora actuala, cea mai mare problema cu care ne confruntam este diferenta de mentalitate intre reprezentantii angajatorului si candidati.

Piata a evoluat foarte mult de la una ?de angajator? la o ?piata de candidat?, caracterizata printr-o mare volatilitate din punctul de vedere al disponibilitatii candidatilor", a precizat Nicoleta Dradiciu, reprezentanta in Romania a firmei Antal International Network.

Banat: joburi in vanzari, transporturi si comert

Banatul a devenit o zona tot mai atractiva pentru strainii care doresc sa investeasca in Romania. Firmele de recrutare care activeaza aici primesc solicitari mai ales din partea unor angajatori de peste hotare care vor sa deschida o afacere la noi in tara.

"Se observa o preponderenta a cererilor pentru recrutare de personal din domeniul vanzarilor (reprezentanti vanzari, agenti de vanzari), al comertului (gestionari, sefi de magazin, vanzatori) si al transporturilor (soferi, dispeceri).

Exista cerere si pentru pozitii din managementul superior, multe dintre acestea venind de la firme straine care vor sa deschida sucursale in Romania, dar care nu cunosc piata muncii din tara noastra foarte bine.

Principalele probleme in recrutare provin din fluctuatia extrem de rapida de pe piata muncii din Romania, ceea ce duce la o perimare a bazei de date, baza ce trebuie frecvent updatata.

De multe ori se intampla ca, de la interviul initial si pana la interviul final de angajare, o persoana care este valoroasa din punct de vedere profesional sa fie angajata de o alta firma si atunci sa trebuiasca repede sa fie inlocuita cu altcineva, lucru uneori extrem de dificil si care duce la intarzieri in finalizarea procesului de recrutare.

Asteptarile angajatilor sunt legate in special de partea motivationala, atat sub forma salariala, cat si sub forma organizationala (un salariat vrea sa stie in general, din acest punct de vedere, toate facilitatile si bonusurile pe care un angajator serios le poate oferi si garanta)", ne-a explicat Vasile Frantu, directorul firmei Figero Consulting din Timisoara.

Dobrogea: Ospatarii si bucatarii, la mare pret

Firmele de recrutare din Dobrogea s-au axat in aceasta perioada pe recrutarile de sezon. Cum perioada estivala este in toi, cele mai cerute joburi sunt cele care au legatura directa cu turismul. "Primim din partea angajatorilor foarte multe cereri pentru ospatari, bucatari, ajutor de ospatari si ajutor de bucatari. Din pacate, foarte greu poate fi gasit un om bun.

Si vecinii de la sud de Dunare au cam aceleasi probleme. Acum cateva zile m-am intalnit cu reprezentantii unei firme din Bulgaria care-mi spuneau ca si la ei se gasesc foarte greu oameni buni pentru astfel de posturi si se gandeau sa atace piata muncii din Romania.

E drept ca sunt organizate periodic cursuri de calificare la agentiile judetene de formare si ocupare profesionala, dar in doua saptamani de scoala nu poti scoate un ospatar profesionist.

In afara de aceste joburi mai avem solicitari pentru meseriasi. E nevoie de lacatusi, sudori, muncitori in constructii", ne-a declarat Nicolae Marius Nicolau, directorul firmei constantene SC Euronic Grup SRL.

Oltenia: Deficit mare de constructori

In Oltenia, nivelul salariilor este departe de cel din Bucuresti. Specialistii in resurse umane spun ca sunt putine cazurile in care un angajat este platit similar cu unul care lucreaza in Bucuresti, iar atunci cand se intampla acest lucru volumul de munca este foarte mare. O radiografie a ceea ce cauta angajatorii din Oltenia arata ca majoritatea cererilor sunt pentru sectorul constructiilor.

"Avem solicitari foarte multe de la firme care activeaza in constructii. Sunt cautati, in special, muncitorii calificati. Exista oferte si pentru persoanele specializate in IT, dar si pentru ingineri, care pot lucra in strainatate in industria gazelor sau in petrol. De obicei, angajatorii pun conditia ca viitorul salariat sa fie bine pregatit si sa aiba experienta.

In ceea ce priveste persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, multe dintre ele au pregatire mai putin tehnica. Este vorba despre traducatori, dar si despre oameni care au urmat cursuri de istorie sau sociologie. Tinerii absolventi au cele mai mari probleme in a-si gasi de lucru", ne-a spus Laura Stanciu, consultant de resurse umane in cadrul firmei doljene Romconsult International.

Muntenia: "Angajam muncitori necalificati"

Dintre toate zonele, Muntenia are un specific al ei. Angajatorii de aici solicita in principal firmelor de recrutare sa le gaseasca muncitori necalificati dispusi sa urmeze niste cursuri de specializare. Reprezentantii companiilor cred ca in acest mod ies in castig, formandu-si salariatii asa cum isi doresc.

Potrivit companiei de resurse umane Professional, care activeaza in Prahova, exista solicitari si pentru persoanele calificate in mecanica sau pentru cele care lucreaza ca frigotehnisti.

Bucurestenii isi schimba mai greu serviciul

Capitala este locul in care oportunitatile de munca sunt cele mai multe. Avalansa de firme deschise aici a dus la aparitia a mii de joburi foarte bine platite. Specialistii in resurse umane spun ca in Bucuresti cele mai multe dificultati apar atunci cand se fac recrutari pentru pozitii de top. Oamenii accepta tot mai greu sa-si schimbe locul de munca.

"Noi facem recrutari la nivel de top manager. Avem cereri de la angajatori din IT, financiar, vanzari. Este foarte greu de gasit omul potrivit, iar motivele sunt multe. Practic, dezvoltarea economica a facut ca numarul acestora sa fie destul de restrans. Fluctuatia de personal la nivel de top manager a inceput sa se stabilizeze. Oamenii accepta mult mai greu sa-si schimbe locul de munca.

Firma noastra selecteaza personal de peste tot din Romania si, daca este nevoie, si din afara granitelor. O colega a vorbit chiar acum ceva timp cu un manager financiar din Paris care vrea sa vina in tara. Este vorba despre un roman care acolo are un salariu de peste 7.000 de euro, iar daca revine aici poate castiga peste 4.500 de euro.

Avem aplicatii de la romani care acum lucreaza in SUA, Canada si Europa si care doresc sa revina in tara. Asta pentru ca in primul rand diferentele dintre salarii nu mai sunt asa de mari", ne-a declarat Rudolf Fedorovici, consultant la compania Advice Human Resources - Bucuresti.

Angajatorii dau experienta pe talent

Evolutia pietei muncii arata ca si mentalitatile angajatorilor sunt in schimbare. Daca ani la rand in toate anunturile de recrutare se punea accentul foarte mult pe experienta, mai nou firmele prefera sa incadreze persoane care pot fi usor formate.

Un studiu facut de Catalyst Solutions dovedeste ca angajatorii nu mai vor neaparat experienta, ci sunt in cautare de tineri talentati si pasionati. Firmele sunt la ora actuala mult mai dispuse sa investeasca pe termen lung in pregatirea profesionala a salariatilor.

Joburi care raman in top

Asa cum s-a vazut, domeniul constructiilor are cea mai mare nevoie de personal. Iar cererile sunt atat pentru muncitori necalificati, cat si pentru personal specializat. Angajatorii care activeaza in acest sector au fost nevoiti sa creasca oferta salariala. La ora actuala, nu exista o diferenta prea mare intre lefurile castigate in Capitala si in provincie.

La ultimul targ de joburi organizat la Bucuresti, studentii si absolventii au avut de ales din cateva sute de locuri de munca. Lefurile au pornit de la 450 de euro pentru o persoana fara pic de experienta si au depasit 1.000 de euro pentru cineva care, timp de cateva luni, a mai lucrat in constructii. In cazul personalului necalificat, salariile oferite au sarit de 300-400 de euro.

De asemenea, in perioada urmatoare, la nivel national se va inregistra o noua crestere pentru posturile din financiar, IT, marketing si piata imobiliara. Este vorba in special despre persoane care sa ocupe functii de conducere.