O data cu proclamarea celor 7 “noi” minuni ale lumii, tot mai multa lume a inceput sa fie din ce in ce mai interesata de obiceiurile civilizatiilor disparute. De exemplu, multi au inceput sa gateasca Guacamole - este o reteta vegetariana, de pe vremea aztecilor.

Guacamole este o mancare pe baza de avocado. Oamenii de stiinta afirma ca alimentatia azteca era saraca in grasimi, iar avocado, plin de vitamine, era venerat pentru valoarea sa nutritiva.

Aztecilor le placea sa consume avocado sub forma de guacamole. Pisau avocado intr-un vas, puneau rosii peste el si un pic de sare. Conchistadorilor spanioli le-a placut atat de tare aceasta mancare, incat au incercat sa aduca cu ei avocado in Spain. Cum planta nu s-a adaptat, guacamole a devenit o mancare exotica, americana.

Numele acestui fel de mancare inseamna sos de avocado, din combinatia a doua cuvinte aztece: ahuacatl (avocado) si molli (sos).

In plus, fata de avocado, sare si rosii, se mai adauga uneori si suc de lime. Acesta da gust si face ca avocado sa nu devina maroniu, in contact cu aerul. Unii mai pun si ardei iute, usturoi, patrunjel si alte mirodenii. Americanii, de exemplu, ii pun piper negru si lapte.

Mexicanii insa, il dilueaza cu apa si ii spun “aguamole”. In Noua Zeelanda si in insulele din Oceanul Pacific, se combina cu oua batute si se serveste cu spaghetti.

Ca si acum aproape 700 de ani, ingredientele se amesteca tot intr-un mojar. Diferenta este ca avocado se zdrobeste acum cu o furculita, iar atunci, cu o piatra.

Acum, in sudul SUA, este la moda sa prepari guacamole la petreceri.

Reteta de Guacamole:

2 avocado coapte

O jumatate de ceapa rosie - se toaca cubulete

1-2 buc. de ardei iute - li se scot semintele si se toaca

2 lingurite de frunze de patrunjel - maruntite bine

1 lingurita de suc de lime sau de lamaie

O jumatate de lingurita de sare grunjoasa

Un varf de piper proaspat rasnit

O jumatate de de rosie coapta - se scot coaja si semintele, apoi se taie

Se garniseste cu ridichi rosii sau jicama (cartofi mexicani)

Taiati avocado in jumatati si scoateti semintele. Indepartati pielita si puneti-l intr-un vas in care sa poata fi amestecat. Zdrobiti-l cu o furculita, adaugati ceapa tocata, patrunjelul, sucul de lamaie, sarea, piperul si continuati sa amestecati. Ardeiul iute se pune pe rand. Incepeti cu o jumatate dintr-unul si continuati treptat si cu celelalte bucati de ardei, dupa preferinte.

Acoperiti-l cu o folie de plastic pentru a preveni oxidarea, si bagati-l la frigider. Inainte de a-l servi, adaugati rosia maruntita si amestecati.

Surse: wikipedia.org, elise.com