Deficitul comercial al Romaniei a fost in primele cinci luni ale acestui an de 7,62 miliarde de euro, cu 64% mai mult decat in perioada corespunzatoare a anului trecut, pe fondul cresterii importurilor cu 28,6%, in vreme ce exporturile au avansat cu doar 12,7%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Exporturile realizate in perioada ianuarie - mai au fost de 11,71 miliarde de euro, iar importurile au fost de 19,34 miliarde de euro.

Cresterea mai accentuata a importurilor de bunuri comparativ cu exporturile, fata de perioada corespunzatoare a anului 2006 a fost influentata in special de scaderea exporturilor de produse petroliere si continuarea trendului descendent al operatiunilor de prelucrare activa (lohn) in special pentru produsele textile.

De asemenea, introducerea sistemului de comert general pentru schimburile intracomunitare (Intrastat), unde bunurile se inregistreaza la trecerea frontierei nationale si nu la punerea in libera circulatie, a determinat cresterea mai accentuata a valorii importurilor comparativ cu exporturile.

Exporturile catre tarile membre ale Uniunii Europene au reperzentat 8,32 miliarde de euro, in vreme ce importurile au totalizat 13,98 miliarde de euro. Schimburile comerciale cu tarile UE reprezinta 71% din total exporturi si 72% din total importuri.