Companiile care nu au datorii la stat vor plati, incepand cu data de 1 septembrie, impozitele datorate la bugetul de stat intr-un singur cont bancar, aceeasi masura fiind aplicata si in cazul contributiilor sociale, a anuntat, marti, Daniel Chitoiu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), citat de NewsIn.

"Aceasta masura va duce la debirocratizarea serviciilor administrative ale Fiscului, avand in vedere ca un agent economic care pana acum era nevoit sa completeze de la 10 pana la 50 de ordine de plata, de acum va completa doar doua ordine de plata: pentru bugetul de stat si pentru contributiile sociale", a mai spus Chitoiu.

ANAF va distribui ulterior sumele depuse in aceste doua conturi in Trezorerii pentru fiecare buget in parte.

Noul sistem informatic se va aplica de la 1 septembrie doar pentru companiile care nu au datorii la stat, urmand ca extinderea sistemului si pentru celelalte societati sa se realizeze de la 1 ianuarie 2008.

Consultantul fiscal Gabriel Biris, Managing Partner al firmei Biris Goran, este de parere ca "aceasta masura, ca orice masura care vine sa simplifice lucrurile, este o una buna".

"Normele de aplicare ar trebui insa sa specifice ca in ordinele de plata sa apara ce suma trebuie platita pentru sanatate sau pentru somaj, de exemplu. Daca nu se va intampla asa, ar putea fi o problema", a declarat Gabriel Biris.

"Daca se va reusi implementarea acestei initiative, va fi un pas inainte pentru mediul nostru de afaceri. In Romania, gestiunea raporturilor cu statul reprezinta o sarcina complicata, mai ales pentru societatile mici si mijlocii, care nu intotdeauna isi pot permite externalizarea acestor servicii", a crede Florin Popescu, managing partner Florital Consulting.

"Ramane de vazut in ce masura noul sistem informatic va reusi efectiv sa debirocratizeze partial sistemul, sau daca, asa cum s-a intamplat deja de nenumarate ori, va muta birocratia de la o institutie la alta", a mai spus Florin Popescu.

"Daca ANAF nu pregateste sistemul si nu informeaza agentii economici cu privire la metodologia de aplicare a acestei initiative, este de prevazut ca schimbarea sa genereze mai degraba haos, cel putin in ultimele luni ale anului 2007 si inceputul anului viitor", a continuat Popescu.

"Pentru contribuabilii fara datorii catre bugetul de stat, inca de la inceput, noua masura va aduce o scadere a comisioanelor bancare si a cozilor de la trezorerie", este de parere Florin Popescu.

Din punct de vedere al institutiilor bancare, dupa primele estimari, masura nu va avea un impact semnificativ. Aceasta fiindca bancile percep comisioane ca procente la valoarea sumelor tranzactionate prin conturile firmelor.

Spre exemplu, un calcul matematic arata ca un comision de 1% aplicat la 10 lei in cate 10 conturi echivaleaza cu un comision de 1% aplicat la 100 de lei intr-un singur cont.

Mai exista totusi un amanunt. Regula „procentului” este completata in general si de regula sumei minime care se retine pentru tranzactiile de valori mici. In cazul tranzactiilor care se incadreaza in aceasta categorie, adica pentru care nu se percepe procent, bancile vor pierde suma minima aferenta. Aici pot aparea pierderi, de valori mici, pentru bancheri.