Daca ii judeci dupa cum isi dau cu stinga-n dreapta politica, dupa cum fac blaturi cu bugetul sau dupa cum sint prinsi in ofsaidul nesimtirii, nu ai zice ca sint parlamentari, ci mingicari. Ca sa nu mai vorbim de transferurile pe bani multi de la un partid la altul sau de primele de joc primite ca diurna. Culmea este ca ei, parlamentarii, chiar sint mingicari, adica joaca fotbal.

Dar nu ca amarastenii astia de pe la Steaua, Dinamo ori Rapid, ci pe bani publici, numai in deplasare si neaparat cu masina cu girofar.

Deputatilor le curg fotbalele prin Turcia

Astfel a ajuns, prin 2005, Amet Aledin la „Turneul interparlamentar de fotbal al tarilor balcanice“. Pe de alta parte (a terenului, normal), deputatul Mihai Apostolache si-a decontat in 2005, pe linga turneul de fotbal din Turcia, si un „meci amical de fotbal“ in Bulgaria, alaturi de colegul Razvan Bobeanu, de la PSD, care probabil a jucat pe partea stinga.

Tot in Turcia au mai ajuns deputatii Mircea Grosaru si George Baesu (membru al Comisiei pentru Cultura; normal, din moment ce fotbalul e o arta). Evident, de la meciul din Turcia nu putea lipsi deputatul Obuf, Buhaianu Obuf, care la acea vreme juca pe stinga, intre timp fiind repozitionat de antrenor pe dreapta, pentru ca a migrat de la PSD la PD.

In tot acest timp, Traian Igas Constant a jucat fara sa fie schimbat. Deputatul Mircea Giurgiu nici nu stiu de ce a mai mers la meciul amical din Bulgaria, ca doar putea sa stea linistit pe partea noastra a Dunarii si sa le dea mingea baietilor care sutau mai tare. Evident, au mai fost si altii, dar ei nu mai prind primul 11 al revistei noastre.

De la smenuri in Romania la tenismenuri in Finlanda

Deputatii care nu prea stiu cu piciorul, cum e Dan Grigore, au mers sa dea cu mina. In care tineau strins racheta de tenis. De exemplu, au participat la „A XII-a editie a turneului interparlamentar de tenis“, taman in Finlanda. Dan Grigore a facut echipa cu Dumitru Puzdrea, care a jucat mai mult la fileu, pe care de altfel l-a si sarit, de la PRM la PD.

Si pentru ca au vrut sa fie siguri de victorie, aveau nevoie si de o buna defensiva, loc unde persoana potrivita este, normal, un membru al Comisiei de Aparare, respectiv deputatul Florea Voinea.

Pentru ca in Finlanda nu a prins echipa, deputatul Laszlo Borbely s-a antrenat mai mult si, in 2006, a pus-o de-o partida de tenis in Rusia, la ce-a de-a XIII-a editie a evenimentului, unde a mai fost si Corneliu Ciontu.

Evident, la turneu era nevoie si de niste rezerve de lux, gasite in persoana arhicunoscutului deputat Dan Grigore si a si mai cunoscutului Mircea Man, impreuna cu Dumitru Puzdrea. Evident, aceasta magnifica echipa de tenismenari trebuia sa aiba si ea un conducator, care nu putea fi altul decit Dan Radu Rusanu, acest tenismenar-sef al PNL.

Dansul, dansul, e normal la functia lor

Alaturi de partide, gasti si alte uniuni de interese reciproce, deputatii se mai reunesc si in comisii. De specialitate, evident. Si cum altfel poate deveni o comisie cu adevarat de specialitate daca nu cu putina specializare in strainatate? Numai ca, din nefericire, unii parlamentari mai gresesc comisia cind vine vorba de deplasari turistice in interes de serviciu.

Asa a confundat si deputatul George Baesu Comisia de Cultura, al carei membru este, cu cea pentru invatamint, cind a participat la „seminarul parlamentar pe teme de invatamint“ din Franta.

Mihaela Adriana Rusu, membra a Comisiei de Buget-finante, a mers in Turcia, cu ocazia „vizitei oficiale a comisiei de invatamint“, probabil ca sa le tina socoteala cheltuielilor. Alaturi de ea mai participind la deplasare si Amet Aldin, membru al Comisiei pentru Cultura.

Lia Olguta Vasilescu, presedinta Comisiei de Invatamint, s-a deplasat pina la Paris, la „reuniunea comisiilor de aparare si a Comisiei pentru Relatii parlamentare si publice a Adunarii Uniunii Europene“. A, ne-am prins de ce: pai, nu era dumneaei cea care propunea folosirea „fortei moderate“ in scoli? Deci chestiune de (auto)aparare.

Si pentru ca uneori politica se face in ritm de dans, Radu Podgoreanu de la Comisia de Cultura a participat la „A treia editie a evenimentului cultural de dans contemporan «Balkan Dance Platform»“, in Slovenia.

In tot acest timp, Mircea Ifrim, presedinte al Comisiei de Sanatate, a participat, alaturi de Laurentiu Mironescu, de la Comisia de Industrii, la Reuniunea comitetului pentru agricultura si probleme locale a APCE.

Ne e si Africa sa va spunem cit au cheltuit parlamentarii

Acum, sa nu credeti ca aceste deplasari peste hotare se fac chiar asa aiurea. Trebuie indeplinite anumite conditii. Adica, in functie de dorintele deputatului, poate fi aleasa o tara pentru statiunile ei turistice, pentru shopping sau pur si simplu pentru ca-i suna bine deputatului denumirea.

Spre exemplu, deputatii Miron Ignat si Petru Movila au mers pina in Turcia cu scopul declarat „Vizita de documentare“. Probabil ca acum stiu totul despre piscine, hoteluri de enspe stele si haremuri.

Cristian Busoi a participat la o „Vizita la Bundestag-ul german“, in valoare de 9.000 RON, pentru o zi si jumatate, vizita ce pe Alexandru Ciocålteu si Kelemen Hunor nu i-a costat decit 7.000 RON. Bine ca macar au fost la Bundestag-ul german si nu la Bundestag-ul brazilian sau la cel din Londra.

Vasile Mocanu, in calitatea sa de membru al grupurilor de prietenie cu Slovenia, Uruguay si Malta, s-a lipit la vizita grupului de prietenie cu Marocul.

Stefan Glavan, pe de alta parte, s-a dus pina in tara „Africa“, cum reiese din datele furnizate de Camera Deputatilor, pentru a participa la „seminarul presedintiei UE privind Africa spre un pact Euro-African pentru dezvoltarea Africii“.

Deputatii au ars banii pe ruga

O grupa exemplara de deputati, dintre care ii reamintim pe Roberta Anastase, Crin Antonescu, Titus Corlatean, Cristian Radulescu, Daciana Sårbu sau Ovidiu Silaghi, si-a decontat niste sume frumusele pentru participarea la „grupul de lobby“ ori la „standul Romaniei“, pe la Parlamentul European.

Din nefericire pentru noi, standul romanesc nu a vindut nimic, iar deputatii nostri au fost returnati spre tara de origine. Unde, in incercarea lor de a fi cit mai aproape de Dumnezeu, deputatii s-au dat peste cap si au parcurs sute si mii de kilometri doar pentru a spune cite o rugaciune in romaneste prin bisericile strainatatii.

Astfel a ajuns Mihaela Adomnicai in Muntenegru, la „Conferinta internationala «Statul si Biserica intr-o lume in schimbare»“, alaturi de Petru Andea. Care, mai credincios de felul sau, a mai mers si pina in Italia, pentru a participa la „lucrarile adunarii generale a adunarii interparlamentare a ortodoxiei“.

Pentru ca nu-si facusera rugaciunea de seara la hotelul la care au fost cazati in Belgia, deputatii Mircea Giurgiu si Marcel Romanescu au participat apoi la „mic dejun european cu rugaciune“. Amin!

Total: zece ani de turism si cinci milioane RON

In doar doi ani, 2005 si 2006, alesii neamului din Camera Deputatilor au pribegit prin tari straine nu mai putin de 3.823 de zile. La care, daca mai adaugam si timpul petrecut pe tren, avion sau masina, rezulta cu mult peste un deceniu de excursii.

Din cei 167 de deputati care s-au plimbat aiurea prin lume in 2005, trebuie sa-i remarcam pe Cristian Buzea, cu 56 de zile petrecute peste hotare si nu mai putin de 113.365 RON cheltuiti, Minodora Cliveti, cu 90,5 zile peste hotare si 114.441 RON, Stefan Glavan, cu 58,5 zile de excursii, in valoare de 67.067 RON, si Adrian Severin, cu 75,5 zile de deplasari care ne-au costat 82.446 RON.

Campionii celor 154 de deputati excursionisti in anul 2006 sint, alaturi de cei ce s-au plimbat in 2005 si care au reeditat performantele, Relu Fenechiu, cu 34 de zile petrecute in strainatate, in valoare de 43.680 RON, Eduard Raul Helvig, turist pentru 43,5 zile, cu o cheltuiala suportata de buget in valoare de 46.389 RON, Ruxandra Florina Jipa, care s-a plimbat doar vreo

60,5 zile, in valoare de 91.226 RON, Anca Petrescu, cu 49,5 zile in strai¬natate si o suma de 59.336 RON. Campionul absolut este Cezar Preda, care a depasit cu o zi si jumatate suta de zile de excursii, totul la infima suma de 113.456 RON.

Pentru a vizita toate tarile Europei, dar si altele ca SUA, Canada, China, Indonezia, Filipine, Kenya, Maroc, Egipt, Siria, Pakistan, Tunisia, Iordania, Qatar, Guyana Franceza, Mexic sau Brazilia, Camera Deputatilor a cheltuit suma de 2.231.021,70 RON in 2005 si 2.406.184,57 RON in 2006. Asa ca va urez o vacanta placuta la Caciulata, Amara sau chiar mai frumos, acasa.