Ministerul invatamantului a anuntat ca procentul de promovabilitate la BAC a fost de 80,7% pe intreaga tara.

De asemenea - si aici este partea mai interesanta - ministerul furnizeaza si datele de promovabilitate pe judete. Astfel, printre judetele cu o rata de promovabilitate ridicata se regasesc Suceava (98,32%), Constanta (96,63%), Hunedoara (95,53%), Mehedinti (94,84%) si Caras - Severin (94,45%). Cele mai scazute procentaje se inregistreaza in Ilfov (16,71%), Giurgiu (57,10%) si Teleorman (63,59%).

Numarul notelor de 10 a fost 50 (cele mai multe - 15 - in judetul Mehedinti).

De ce exista totusi o asa mare diferenta intre judete?

Prima explicatie ar fi ca intr-adevar in judete precum Suceava sau Mehedinti se invata mai bine. In acest caz, Ministerul Invatamantului ar trebui sa studieze cu atentie aceste exemple bune si sa extinda eventualele metode de studiu si in celelalte judete, incepand cu cele mai codase.

A doua explicatie ar fi organizarea examenului de bacalaureat in mod diferentiat. Poate elevii din Suceava au fost lasati sa copieze sau au fost ajutati in timpul examenului sau poate in Mehedinti s-a corectat mult in favoarea elevului. Insa organizarea examenului in mod diferit inseamna ca elevii dintr-un judet sunt defavorizati fata de elevii din alt judet.

Si ar fi pacat, caci importanta examenului de bacalaureat a crescut de la an la an, iar un rezultat viciat la bacalaureat acum inseamna sanse diferite pentru elevi in cariera lor.

Bacalaureatul mai este cunoscut si ca examenul de maturitate. La 18 ani, un tanar devine major, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din acest fapt. Si oare ce au inteles ei la primul lor contact cu viata reala? Ca au sanse diferite pentru ca s-au nascut in judete diferite? Sau ca daca cineva nu respecta legea sau regulile are mai multa sanse in viata?

Ministerul Invatamantului este dator cu niste lamuriri.