Din vara anului viitor, romanii vor putea afla de pe internet ce sume au de achitat la stat, a declarat, ieri, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu. Fiscul va avea o baza de date centralizata care ii va ajuta si sa monitorizeze tranzactiile realizate intre operatorii economici, precum si cele realizate cu persoanele fizice.

„Vom monitoriza si vom controla incrucisat tranzactiile pentru a vedea daca datele furnizate de companii sunt reale sau nu“, a mai spus Chitoiu, adaugand ca cele mai vizate tranzactii sunt cele imobiliare.

Incepand cu 1 ianuarie 2008, ANAF va avea si atributii de colectare a contributiilor la pensii private, a spus Chitoiu. Fiscul va elabora o procedura speciala pentru colectarea contributiilor, intrucat aceasta nu este prevazuta in normele actuale. Baza de date pentru sistemul de pensii va fi finalizat de ANAF pana la sfarsitul lunii octombrie.

Tot de anul viitor, firmele din toata tara isi vor putea depune declaratiile fiscale in sistem online. In prezent, pot realiza astfel de aplicatii online doar firmele inregistrate in Bucuresti si Ilfov, dar si marii contribuabili, cu o cifra de afaceri anuala de peste 70 milioane de lei.

Pentru depunerea declaratiilor fiscale prin Internet, companiile trebuie sa solicite un certificat digital de identificare a reprezentantului legal, care se elibereaza gratuit de catre Ministerul Finantelor.

Integral in Gardianul

de Steliana Bancu