Desi e abia jumatatea anului, Guvernul are in plus fata de anul trecut 3,2 miliarde de euro, adica mai mult decit cele doua miliarde de euro - cheltuiala estimata pentru majorarea pensiilor anul viitor. Incasarile bugetului consolidat au crescut cu 0,45% ca pondere in PIB, in primul semestru al anului, fata de perioada similara din 2006.

Acesta urmeaza sa se majoreze cu 1% pina la sfirsitul anului, a declarat ieri presedintele ANAF, Daniel Chitoiu. Seful Fiscului nu s-a ferit sa spuna ca disputata majorare a pensiilor programata de guvernul Tariceanu la 1 ianuarie se va face din imbunatatirea colectarii. „La contributiile de asigurari sociale avem excedent.

Este foarte clar ca tot mai multi agenti economici se conformeaza voluntar. CAS-ul a scazut cu 4% in ultimii doi ani. Iar pentru anul viitor este pregatita o reducere de mari proportii. Cu cit taxele sint mai mici, cu atit oamenii aleg sa-si plateasca darile la stat“, a spus Chitoiu.

Potrivit datelor ANAF, cele mai importante cresteri s-au inregistrat la impozitele pe profit si pe venit, care au fost in valoare de 5,09 miliarde de lei, respectiv 6,26 miliarde de lei. Adica plusuri de 30%, respectiv de 43%, fata de perioada similara a anului trecut.

Integral in Cotdianul