Romania Libera

Cooperativa "Tancul si tunul"

de     Romania Libera
Miercuri, 11 iulie 2007, 0:00


Foto: Romania Libera

Un proiect de lege al PSD incearca sa stearga datorii de peste 53 milioane euro acumulate de firmele de stat din industria de aparare. Proiectul prevede infiintarea unei agentii coordonatoare, care va selecta furnizori unici pentru fiecare domeniu strategic, rezultati din asocieri, divizari sau fuziuni intre firme, de stat sau private.

Un grup de parlamentari psd a propus un proiect de lege pentru reorganizarea si functionarea industriei de aparare care aproape ca sfideaza regulile economiei de piata: impune un organism centralizat de coordonare, monopoluri de productie, prin stabilirea de furnizori unici, acordarea de ajutoare de stat si alte facilitati pentru acestia, interdictii pentru firmele straine.

Dirijati de Mircea Geoana, initiatorii au mai avut o idee nastrusnica pentru restructurarea industriei de aparare: anularea datoriilor la bugetul de stat si majorarilor aferente, in valoare de zeci de milioane de euro. Guvernul a primit proiectul de lege, apoi l-a returnat cu mentiunea ca "nu sustine adoptarea initiativei legislative in forma prezentata".

Consiliul Legislativ al Parlamentului, de alta parere, a avizat favorabil proiectul, dar cu cu observatii si modificari. In afara de corecturile gramaticale, Consiliul atrage atentia ca prin acest proiect se creeaza paralelism, pe unele aspecte, cu o ordonanta de guvern in vigoare din 2002.

Miza: stergerea datoriilor si scutirea de taxe

Un prim proiect de reorganizare a industriei de aparare, initiat de catre AVAS in aprilie 2007, prevedea, la randu-i, stergerea datoriilor firmelor din acest sector.

Trei luni mai tarziu, la finele lunii iunie, senatorii Mircea Geoana, Otilian Neagoe si deputatii Titus Corlatean, Constantin Nita si Leonard Cazan au trimis Guvernului proiectul lor de lege privind viitorul industriei de aparare, in care este reluata identic, la loc de cinste, teza stergerii datoriilor.

Mai exact, anularea datoriilor si a majorarilor de intarziere la bugetele de stat, ca solutie-minune in capitolul Restructurare Financiara. PSD doreste astfel redresarea financiara a agentilor economici din industria de aparare, dar facilitatile nu se opresc aici.

Alaturi de colegii sai parlamentari, Mircea Geoana solicita: "scutirea de la plata impozitelor pe cladiri, a taxelor pe terenuri, a impozitului reinvestit pe perioada programelor de restructurare, a taxelor vamale, a suprataxelor vamale si TVA". Mai mult, PSD cere ca pana si plata serviciului de paza pentru agentii economici din industria de aparare sa fie suportata de la bugetul de stat.

Nu la toti agentii cu capital de stat, ci doar la cei care vor beneficia de propunerea viitoarei agentii.

La capitolul dispozitii generale, initiatorii sustin ca "industria de aparare cuprinde agenti economici, indiferent de structura capitalului social al acestora - de stat sau privat - care dispun de capabilitati tehnologice (...) furnizarii catre SNAOPS (Sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta) a sistemelor de arme si echipamente de lupta necesare la standarde

euroatlantice". PSD propune infiintarea ANCIA (Agentia Nationala pentru Coordonarea Industriei de Aparare), idee prezenta, identic, si in proiectul AVAS.

Propunere ciudata: organizarea firmelor private

In sectiunea privind dimensionarea, organizarea si functionarea acestei industrii, parlamentarii PSD planuiesc selectarea "furnizorilor unici" ai sistemelor de arma si ai echipamentelor de lupta. "Sunt considerati furnizori unici agentii economici cu capital de stat sau privat care indeplinesc cumulativ anumite conditii." Fapt care a inceput sa fie contestat de voci din sectorul privat.

"Nu are cum sa ne organizeze pe noi aceasta agentie. Am vazut proiectul de lege si este cel putin ciudat. Noi colaboram cu cine dorim, nu pe baza directiilor indicate de o agentie de stat", ne-a declarat consultantul unei firme de specialitate, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Acesta din urma s-a referit in aceiasi termeni si la un articol care prevede ca "furnizorii unici vor fi constituiti in urma unor asocieri, divizari, fuziuni la care pot participa si firme de profil consacrate din alte tari care sa asigure aport de capital, know-how si piete de desfacere".
Integral in Romania Libera

de Tiberiu Lovin, Andreea Nicolae


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


59 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by