Cresterea sustinuta a actiunilor Alro din ultima perioada, care a adus capitalizarea companiei la 2,5 miliarde de euro, arata ca pierderea statului din vanzarea foarte proasta a acestei companii, una dintre cele mai profitabile din Romania, poate fi evaluata acum la cel putin 1 miliard de euro.

Statul mai detine in prezent aproape 10% din Alro, prin intermediul Fondului Proprietatea, participatia fiind evaluata pe Bursa la 250 de milioane de euro.

De cealalta parte, proprietarul Alro, grupul olandez Marco Industries, controlat de omul de afaceri rus Vitali Matsitski, a castigat peste 2 miliarde de euro in cei cinci ani de la preluarea companiei. Marco Industries controleaza in prezent peste 87% din actiunile Alro, valoarea acestei participatii depasind 2,17 miliarde de euro.

Marco Industries a devenit actionar majoritar la Alro in 2002, cand a preluat de la stat un pachet de 10% din actiunile companiei pentru suma de 11,4 mil. $ (11 mil. euro). Marco cumparase anterior 41% din actiuni printr-o campanie agresiva de achizitii de pe piata de capital, actiunile Alro fiind listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Privatizarea Alro Slatina a fost contes-tata la acea vreme in presa, iar anul trecut Departamentul National Anticoruptie (DNA) a inceput umarirea penala intr-un dosar privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului. Anchetatorii au apreciat ca privatizarea Alro s-a facut ilegal, iar scopul a fost imbogatirea injusta a celor implicati in procesul de privatizare. Nicio persoana nu a fost pusa inca sub acuzare in acest dosar.

Practic, primele discutii privind privatizarea Alro au inceput in 1999, cand Guvernul Romaniei a inclus compania in acordul PSAL incheiat cu Banca Mondiala.

Un consortiu international format din Paribas Corporate Finance, Central European Trust si casa de avocati Musat si Asociatii a fost desemnat sa asigure consultanta pentru Fondul Proprietatii de Stat (FPS) in procesul de privatizare a Alro si a producatorului de profile Alprom Slatina.

Integral in Ziarul Financiar