Fara a acorda o prea mare semnificatie celor cateva sesiuni de tranzactionare calme si cu volume reduse din preajma sarbatorii de 4 iulie, cresterea sustinuta din intervalul 3-9 iulie probeaza totusi rezistenta burselor la nivelele actuale.

Pe Wall-Street, procentajul actiunilor al caror pret se situeaza deasupra mediei la 200 de zile se situeaza la o cota neutra de 61%, comparativ cu starea de supracumparare din februarie, cand atinsese un maxim de 86%.

Variatia indicelui S&P500 in ultimele doua luni intr-un interval relativ strans de 3.5% poate fi interpretata drept consolidare, necesara pentru a potenta un nou val al trendului crescator.

Banca Centrala Europeana a lasat rata dobanzii neschimbata iar Banca Angliei a marit rata la 5.75%, conform asteptarilor analistilor si in ambele cazuri tonul discursurilor ulterioare deciziilor a indus ideea unor noi cresteri de dobanzi in cursul anului.

Dar optimismul cu care investitorii intampina debutul sezonului de rezultate financiare a prevalat in fata temerilor legate de pericolul inflationist si scumpirea creditelor; astfel DAX a incheiat intervalul 3-9 iulie cu avans de 1.5%, CAC +1.29%, FTSE +1.83%, DJEUSTOXX +0.87%.

Companiile din sectoarele de energie si de minerit au inregistrat in aceasta perioada avansuri substantiale datorita cresterii preturilor petrolului si metalelor: Total +3.16%, BHP Billiton +8.28%, Antofagasta +8.52%, Xstrata +9.88%. Tensiunile din Nigeria si ultimele reduceri ale OPEC-ului au sustinut cresterea constanta a pretului barilului pana la nivelul de 73$, maximul ultimelor 10 luni.

In consecinta, analistii au imbunatatit ratingurile acordate companiilor petroliere europene precum si estimarile privind pretul metalelor.

Integral in Banii Nostri

de Serban Florea