Am invatat in America un lucru pe care nu-l stiam in Romania: sa am rabdare. Am avut incredere ca pina la urma justitia nu poate sa faca o atit de mare nedreptate, incit sa ma trimita abuziv in judecata. Am reusit ca cistig aceasta lupta, desi nu m-am bucurat nici o secunda in ochii cuiva de prezumtia de nevinovatie.

Fiul fostului prefect PSD de Bihor declara intr-un interviu pentru Cotidianul ca a dat statul roman in judecata la CEDO si cere despagubiri de aproximativ 500.000 de euro.

Cum ati decis sa va intoarceti? De ce acum si nu mai devreme?

Nu acum m-am intors, prima data am revenit in Romania in urma cu doua luni. Acum m-am intors a treia oara. Am fost invitat la un botez, am participat la doua evenimente in familie. De asta am revenit acum, nu din vreun alt motiv.

De ce ati parasit Romania acum cinci ani? Avea vreo legatura cu problemele dvs. cu justitia sau a fost pur si simplu o decizie care tine de business?

Eu am deschis o firma in Statele Unite in anul 1999 si am cam facut naveta din 1999 pina in 2002, cind am facut o aplicatie, dupa care nu am revenit cinci ani. Si fiul meu s-a nascut in 1999, in New York. Am luat hotarirea de a pleca in 1998 sau in 1999. Atunci mi-am deschis firma din SUA. Nu are nici un fel de legatura decizia mea de a pleca cu scandalul care a aparut dupa 2002.

Dupa aceea nu m-am intors in tara datorita expunerii media. Eu eram fiul fostului prefect PSD de Bihor si, din cauza asta, nu ma bucuram de prezumtia de nevinovatie, nu ma bucuram de dreptate. Eram vinovat, pentru ca eram fiul fostului prefect PSD de Bihor. De fapt, nici nu ma asteptam la acordarea prezumtiei de nevinovatie, pentru ca nu era inceputa urmarirea penala impotriva mea. Eram doar banuit de anumite lucruri.

Ati fost acuzat atunci de contrabanda cu produse petroliere. Care este versiunea dvs. asupra a ceea ce s-a intimplat? Care era afacerea, de fapt?

Nu am fost niciodata acuzat eu de contrabanda cu petrol decit in interviurile date presei de catre fostul procuror Lele. In ochii lui eram vinovat de acea contrabanda, care nu s-a confirmat niciodata. Dimpotriva. Administratorul firmei Lukmir, Bocse Mircea, a fost trimis in judecata pentru evaziune fiscala si pentru inselaciune privind calitatea marfurilor.

Procurorul Lele s-a sesizat din oficiu - lucru nemaiintilnit in nici un alt dosar din lume - a luat dosarul de la instanta care l-a judecat pe Bocse, fiind sef sectie judiciara a Parchetului de pe linga Tribunalul Bihor, l-a tinut la el, chipurile in lucru, vreo doua-trei luni, a incercat, sub diferite forme, sa ma contacteze, sa aiba o discutie cu mine (Bocse fusese deja condamnat, eu fusesem doar audiat in calitate de martor in acest dosar).

Erati acuzat ca ati importat kerosen, dar l-ati declarat benzina si, in felul acesta, ati eludat plata accizelor...

Eu, Adrian Tarau, nu am importat kerosen in viata mea. Nu am fost asociat la firma Lukmir, nici administrator, nici angajat, deci nu aveam cum sa import. Eu doar l-am creditat pe prietenul meu, Mircea Bocse, cu niste sume de bani, pe care mi le-a restituit dupa ce a vindut benzina. In anii aceia nu exista practica creditarii bancare a unui business.

Nenumarati oameni de afaceri luau atunci imprumuturi de la X, Y, ca sa-si dezvolte businessurile.

In acest caz, ce credeti ca a declansat neplacerile pe care le-ati avut cu justitia?

Toata aceasta poveste a fost declansata de depasirea atributiunilor de serviciu ale procurorului Lele, cu acea arestare ultramediatizata, cind a chemat toti ziaristii din Oradea sa asiste la “marele tun” pe care-l da, arestare pe care, tot el, dupa numai doua zile, a infirmat-o.

Pe mine nu m-a pus in libertate nici declaratia primului-ministru de atunci, Adrian Nastase, cum scria presa vremii, ci m-a pus in libertate documentul semnat de procurorul Lele Alexandru. Adrian Nastase, ca premier al Romaniei, nu putea sa ma puna in libertate. Nu era de competenta lui.

Ce legaturi ati avut sau, eventual, mai aveti cu PSD, dat fiind ca tatal dvs. era o figura proeminenta in partid?

Nu am nici un fel de legatura cu PSD, nici nu am avut, eu, Adrian Tarau, astfel de legaturi. Nu am avut nici un fel de functie in PSD, eram doar membru. Tatal meu a fost prefect PSD, e singura legatura cu acest partid.

Aveti de gind sa va intoarceti impotriva statului roman pentru problemele pe care le-ati avut cu justitia?

Da. Am si depus plingeri dupa ce am primit solutia de neincepere a urmaririi penale, am primit un termen la CEDO. Mai mult, inca din 2002 am facut o plingere adresata autoritatilor americane, in urma careia mi-a fost acordat un drept temporar de munca, pentru ca le-am prezentat corect tot ce mi s-a intimplat in Romania.

Mai mult, am cunoscut in America fosti arestati ai lui Lele, care au primit azil politic in SUA.

Ce daune solicitati statului roman?

Sint mai multe actiuni impotriva statului roman, iar suma se ridica la citeva sute de mii de euro, circa 500. Nu cunosc toate detaliile, pentru ca se ocupa avocatii mei de acest aspect.

Ati avut citeva afaceri in Chicago cu Silviu Prigoana, proiecte de dezvoltare imobiliara. Veti continua colaborarea?

Acum sintem in pragul finalizarii asocierii pe care am avut-o. In SUA se creeaza societati doar pentru un business anume, un proiect, iar cind proiectul este finalizat, societatea respectiva dispare.

Intentionati sa reveniti in Romania cu proiecte de afaceri?

N-am sa mai fac afaceri in Romania, sper sa nu ma ajunga zicala americana “never say never”. Intentia mea este sa nu mai fac niciodata afaceri in Romania. Urmatoarele mele vizite in tara vor avea un caracter strict personal.

In justitia romanca ati observat vreo schimbare?

Am invatat in America un lucru pe care nu-l stiam in Romania: sa am rabdare. Am avut incredere ca pina la urma justitia nu poate sa faca o atit de mare nedreptate, incit sa ma trimita abuziv in judecata. Am reusit ca cistig aceasta lupta, desi nu m-am bucurat nici o secunda in ochii cuiva de prezumtia de nevinovatie.

Dar, la stresul la care am fost supus din partea fostului procuror general al Romaniei Tanase Joita, care a cerut recurs in anulare impotriva solutiilor date de Judecatoria Oradea, Tribunalul Bihor, Curtea de Apel Oradea, este normal ca cineva sa suporte consecintele.

In plus, pe vremea PSD-ului, fostul ministru al Justitiei Cristian Diaconescu a cerut redeschiderea unui dosar in care procurorii m-au scos de sub urmarire penala. Ei bine, cind cineva greseste, trebuie sa plateasca intr-un fel.

Integral in Cotidianul