Singurii doritori ai Electroputere Craiova, bogatii sauditi de la Al Arrab Contracting Company, au fost adusi in Romania de omul de afaceri iordanian Fathi Taher, care le-a prezentat fabrica craioveana drept „o excelenta oportunitate de investitie“.

Taher a declarat, pentru Cotidianul, ca il leaga de proprietarii sauditi ai Al Arrab relatii de afaceri de zeci de ani si el a fost cel care le-a recomandat Electroputere. „Cei de la Al Arrab cautau ceva in regiune similar Electroputere de mai mult timp si atunci au apelat la mine pentru a ma intreba daca exista asa ceva in Romania.

Eu le-am recomandat sa investeasca la Electroputere stiind potentialul fabricii. I-am primit la mine acasa, am vorbit cu ei si i-am plimbat prin fabrica, iar ei au fost foarte incintati de ceea ce-au vazut. Nu am avut vreun alt interes de natura financiara in vinzarea Electroputere“, ne-a spus Taher. Acesta nu exclude insa afaceri viitoare cu fabrica din Craiova.

Taher spune ca businessul Electroputere se va axa mai mult pe productia de export, in special pe Orientul Mijlociu, acolo unde „uzina va lucra in proportie de 99%“. El a exclus banuitul interes imobiliar al sauditilor in afacerea Electroputere.

Potrivit lui Taher, compania saudita a fost pentru prima data interesata de Romania o data cu vizita presedintelui Basescu in Iordania din urma cu circa un an si jumatate.

Interesul sauditilor pentru compania de stat este enorm, avind in vedere ca acum exista un proiect gigantic de mai multe zeci de miliarde de dolari in intregul Orient Mijlociu prin care se vrea interconectarea tarilor din regiune prin linii de tren, afirma omul de afaceri iordanian.

Desi spune ca stia de interesul sauditilor pentru Electroputere de mai mult timp, Taher a tinut sa precizeze ca nu a cumparat actiuni de pe bursa, deoarece stia ca vinzarea societatii va fi urmata de o majorare de capital, iar investitia „nu ar fi avut rost“.

Amintim ca, in doar 15 zile de tranzactionare din momentul in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca accepta oferta firmei saudite, actiunea Electroputere a crescut de opt ori.

Ultimele discutii dintre reprezentantii Al Arrab si AVAS se vor termina in cel mult 45 de zile, iar fabrica va intra in posesia noilor proprietari, a apreciat iordanianul. „Intr-o luna, o luna si jumatate se va finaliza vinzarea Electroputere si va incepe productia. Va fi destul de munca, pentru ca Al Arrab are destule comenzi. Din cite stiu, ei (n.r.

- firma saudita) vor mai angaja 2.000 - 3.000 de oameni pentru a face fata comenzilor“, a afirmat Taher. Termenul de o luna si jumatate pentru finalizarea privatizarii este similiar cu cel anuntat de AVAS. Taher mai spune ca afaceristii sauditi vor realiza, la Electroputere, investitii de circa 200 de milioane de euro pe un termen de cinci ani.

„Au fost extrem de impresionati de ce-au gasit in Romania si au planuri mari de dezvoltare“, a conchis omul de afaceri.

Cel mai bogat arab din Romania

Fathi Taher este cel mai bogat arab din Romania, dupa estimarile revistei „Capital“ detinind o avere de circa 350 de milioane dolari. Averea lui s-a construit in timp prin diverse afaceri, multe dintre ele cu statul. Printre acestea, fabrica de sticla GES Scaieni, societatea Trei Brazi sau Laminate Focsani. Taher a mai detinut grupul Kandia-Excelent si Orizont Turism.

In prezent, iordanianul detine circa 15% din firma ce administreaza hotelul Marriott, actiuni la firma de asigurari AGI si terenuri in zone bine cotate. De numele lui Taher s-au legat scandaluri rasunatoare, precum cele de la „Adevarul“, Casa Radio sau Petromin, iar printre prietenii sai se numara Viorel Hrebenciuc si Gigi Becali.

Integral in Cotidianul

de Florin Cojocaru