Presedintele Basescu sustine ca povestea cum ca ar fi impotriva legii maririi pensiilor este, de fapt, "o demagogie politica", scrie Romania Libera. Si Gandul noteaza ca seful statului a sugerat ca Guvernul se gandeste sa-i insele cumva pe pensionari, adica sa le creasca pensia, dar, de fapt, sa reduca ajutoarele pentru incalzire sau compensarile la medicamente. In schimb, Cotidianul mentioneaza ca Fiscul a adunat deja banii pentru majorare. Totodata, EvZ precizeaza explicatia Guvernului de unde va lua banii pentru cresterea pensiilor.

"O demagogie politica"

"Povestea precum ca as fi impotriva legii maririi pensiilor este o demagogie politica", a afirmat presedintele, care a adaugat ca ii va trimite premierului Tariceanu o scrisoare prin care acesta sa ii explice fundamentarea financiara a legii si prin care acesta sa ii raspunda la anumite intrebari.

"Presedintele are obligatia constitutionala sa promulge o lege. Deci minciunile lui Geoana, cum ca nu promulg aceasta lege, este o gogorita de vara, specifica acestui personaj", a declarat presedintele.

"Ceea ce a fac acuma, este ceea ce trebuia sa faca Parlamentul cand a ajuns legea acolo. Eu corectez neaplicarea Constitutiei de Guvern si Parlament. Conform Constitutiei eu trebuie sa promulg legi care au acoperire financiara.

Imi fac datoria constitutionala, nu numai de a verifica sursa de finatare, ci si reprezentand societatea in raport cu institutiile statului", a mai explicat presedintele. "Eu nu voi promulga o lege minicionoasa. Cer guvernului sa imi prezinte sursele sustenabile de sustinere a acestei legi. Vreau sa promulg o lege care va functiona", a mai declarat presedintele Basescu.

Integral in Romania Libera

Basescu sta cu pixul in aer deasupra majorarii pensiilor

Presedintele a sugerat ca Guvernul se gandeste sa-i insele cumva pe pensionari, adica sa le creasca pensia, dar, in schimb, sa reduca ajutoarele pentru incalzire sau compensarile la medicamente: Grijuliu sa repete ca are in vedere in primul rand binele persoanelor in varsta si ca vrea sa promulge legea, Basescu a profitat si el de prilej pentru a introduce in discutie o tema demagogica, aducatoare de puncte electorale - egalizarea pensiilor:

„Stim toti ca sunt pensionari cu pensii mici si pensii foarte mici si pensionari cu pensii mari si foarte mari. Marea problema a legii e ca pe saraci ii lasa tot in saracie, iar celor cu pensii mari le creste mult mai mult pensia. (...) Avand in vedere efortul major bugetar, era momentul si pentru scoaterea din promiscuitate (sic!), saracie lucie a celor cu cele mai mici pensii. Se putea imagina un sistem ponderat de crestere si nu unul uniform”.

Presedintele a tinut sa spuna ca nu va promulga „o lege mincinoasa”, ca nu vrea sa blocheze actul normativ si ca este pregatit sa retrimita Parlamentului actul normativ, pentru o noua dezbatere.

Integral in Gandul

Fiscul a adunat banii pentru majorare

Desi e abia jumatatea anului, Guvernul are in plus fata de anul trecut 3,2 miliarde de euro, adica mai mult decit cele doua miliarde de euro - cheltuiala estimata pentru majorarea pensiilor anul viitor.

Incasarile bugetului consolidat au crescut cu 0,45% ca pondere in PIB, in primul semestru al anului, fata de perioada similara din 2006, urmind sa se majoreze cu 1% pina la sfirsitul anului, a declarat ieri presedintele ANAF, Daniel Chitoiu.

Seful Fiscului nu s-a ferit sa spuna ca disputata majorare a pensiilor programata de guvernul Tariceanu la 1 ianuarie se va face din imbunatatirea colectarii. „La contributiile de asigurari sociale avem excedent. Este foarte clar ca tot mai multi agenti economici se conformeaza voluntar. CAS-ul a scazut cu 4% in ultimii doi ani.

Iar pentru anul viitor este pregatita o reducere de mari proportii. Cu cit taxele sint mai mici, cu atit oamenii aleg sa-si plateasca darile la stat“, a spus Chitoiu.

Potrivit datelor ANAF, cele mai importante cresteri s-au inregistrat la impozitele pe profit si pe venit, care au fost in valoare de 5,09 miliarde de lei, respectiv 6,26 miliarde de lei. Adica plusuri de 30%, respectiv de 43%, fata de perioada similara a anului trecut.

Cresterile incasarilor sint reale, avind in vedere ca, prin raportare la PIB, veniturile din impozitul pe venit au crescut, comparativ cu primul semestru din 2006, cu 0,33%, situindu-se la 1,61% din PIB, iar cele din impozitul pe profit s-au majorat cu 0,17% din PIB, reprezentind 1,31% din acesta. (de Ionut Tudorica)

Integral in Cotidianul

De unde spune Guvernul ca va lua banii

Conform proiectului de lege privind majorarea pensiilor, punctul de pensie ar trebui sa creasca cu 37,5% de la 1 ianuarie 2008 si cu 45% de la 1 ianuarie 2009.

Potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, majorarea pensiilor ar presupune numai pentru anul viitor un efort bugetar de peste 2 miliarde de euro.

Cresterea nominala a PIB, estimata la peste 10% pentru anul viitor, va avea cea mai mare contributie la acoperirea resurselor necesare: de 1,1-1,2 miliarde de euro. Pe de alta parte, cresterea numarului de salariati, estimata la minimum 2%, si cresterea salariilor vor contribui cu circa 500 de milioane de euro.

Modificarile legislative din domeniul fiscal, prin care guvernul a majorat baza de impozitare a salariilor, vor aduce venituri suplimentare de 300-400 de milioane de euro. De asemenea, vor fi asigurate transferuri de la bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale, de 400-500 de milioane de euro.

Legea adoptata de Camera Deputatilor si trimisa spre promulgare presedintelui identifica, printre sursele de finantare ale bugetului asigurarilor sociale, extinderea aplicarii contributiilor la asigurari sociale la venitul brut total obtinut de persoanele fizice, ceea ce ar presupune o baza de calcul care sa includa si sumele din drepturi de autor, drepturi de proprietate intelectuala sau

dividende. Ministrul Vosganian a precizat in repetate randuri ca aceste masuri nu vor determina o supraimpozitare a muncii, intrucat cota unica de impozitare va ramane la 16%. (de Florin Ciornei, Ana Jitarita)

Integral in EvZ