Oamenii de stiinta demonteaza recenta teorie potrivit careia incalzirea globala poate fi explicata prin variatiile pe care le au ciclurile naturale ale Soarelui. Ei au dat publicitatii un studiu in acest sens prin care combat teoria preferata de cei care nu vor sa accepte influenta covarsitoare a emisiilor gazelor cu efect de sera asupra incalzirii globale.

Studiul aparut in revista “Proceedings of the Royal Society” si citat de cotidianul The Independent, in editia electronica de miercuri, arata ca, fara indoiala, in ultimii 20 de ani activitatea solara a evoluat in sens opus cu incalzirea globala, asa ca nu este cauza cresterii temperaturilor pe glob.

Mai precis, o analiza a activitatii solare din ultimele decenii arata ca din 1985 activitatea solara a scazut semnificativ in intensitate, in timp ce incalzirea globala a fost tot mai accentuata, spun cercetatorii.

"Rezultatele noastre arata ca, cresterea atat de rapida a temperaturilor pe glob, dupa 1985, nu poate fi asociata cu variatiile activitatii solare, indifferent de cat de mult s-ar fi schimbat activitatea solara” , a declarat Mike Lockwood, unul dintre cercetatori.

“Nu exista nicio dovada in acest sens”, a adaugat acesta.

El a criticat documentarul difuzat recent de Channel 4 pe acesta tema (“The Great Global Warming Swindle”), unde ar fi fost prezentata eronat legatura dintre temperaturile actuale neobisnuit de ridicate de pe glob si activitatea solara.